Astăzi vreau să vă împărtășesc o rețetă pentru un aluat de succes pentru plăcinte cu chefir. Plăcintele sunt apetisante, moi, fragede și nu devin tari a doua zi, ci chiar se mentin proaspete si bune. Îmi plac rețetele simple și rapide, care sunt foarte gustoase. Va sfatuiesc sa gatiti aceasta reteta de placinte pentru ca nu veti regreta.
Ingrediente necesare pentru aluat:
- Chefir – 250 ml.
- Făină – 400 gr.
- Ou – 1 buc.
- Ulei de floarea soarelui – 20 ml.
- Zahar – 1 lingura.
- Sare – 1/2 linguriță.
- Bicarbonat de sodiu – 1/2 linguriță.
Ingrediente pentru umplutura:
- Cartofi – 5-6 buc.
- Brânză de vaci proaspata – 2 buc.
- Verdeturi – după gust
- Unt – 30 gr.
- Ceapa – 1 bucata sau o legatura de ceapa verde
Mod de preparare pas cu pas:
Turnați chefir într-un bol, adăugați sare, zahăr, bicarbonat de sodiu și un ou.
Se amestecă până se omogenizează și se lasă 2-3 minute pentru ca bicarbonatul să se stingă, apoi se adaugă ulei și se amestecă din nou.
Se adauga treptat faina cernuta, in portii mici si se framanta aluatul, mai intai intr-un castron, apoi cu mainile, pe masa.
Aluatul rezultat va fi elastic, moale, ușor de lucrat, ușor lipicios de mâini, dar nu prea lipicios.
Pune aluatul intr-un castron si acopera cu un capac sau folie alimentara.
Hai sa pregatim umplutura: fierbem cartofii in apa cu sare pana sunt gata si ii transformam in piure, adaugand putin unt.
Ceapa se toacă mărunt și se prăjește într-o tigaie bine incinsa, cu putin ulei, pana devine aurie – se prajeste la foc mic sa nu se arda. Daca vreti sa folositi ceapa verde atunci aceasta nu trebuie calita.
Pătrunjelul se toacă mărunt si se adauga branza. Daca vreti sa folositi cascaval in loc de branza de vaci, trebuie sa il dati pe razatoare.
Adăugați brânză, ceapa prăjită și verdeața in piureul de cartofi încă fierbinte, amestecați totul bine si umplutura este gata.
Împărțiți aluatul în părți – au rezultat 10 părți cântărind 70 g, formăm o bila din fiecare parte.
Luăm o bila de aluat, o întindem cu sucitorul, punem umplutura și fixăm marginile, ca o plăcintă obișnuită.
Apoi punem placinta cu partea lipita jos si o intindem cu sucitorul pana se obtine o placinta subtire – se repeta procedura pentru toate placintele.
Se toarnă ulei în tigaie, se incinge bine si se prajesc placintele pana devin aurii si frumoase, pe ambele parti. Prajiti-le la foc mediu pentru a avea timp sa se gateasca si in interior si mai apoi scoateti-le pe un servetel de hartie pentru a se scurge surplusul de grasime.
Pofta buna!