Petrec doar o zi preparandu-l, apoi il folosesc toata iarna! Adaug acest zarzavat (sau sos, cum vreti sa-i spuneti) la supe, ciorbe, la pizza și la orice fel de carne sau garnituri. Convenabil și foarte gustos!
Modul de preparare este foarte simplu insa aveti nevoie doar de putin timp liber. Rezultatul este foarte gustos si se pastreaza foarte bine peste iarna.
Ingrediente:
- Roșii – 2,5 kg
- frunze de țelină – 50 g
- Pătrunjel – 50 g
- Usturoi – 60 g
- Ardei iute – 1 buc
- Sare – 30 g
- zahăr – 80 g
- condiment Khmeli-Suneli – 1 linguriță
- Piper negru macinat – jumatate de linguriță
- Ulei de floarea soarelui – 100 ml
- Oțet 9% – 1,5 linguri
Rețetă de gătit pas cu pas:
Tăiați cotorașele roșiilor, maruntiti-le cu un blender sau treceți-le printr-o mașină de tocat carne, turnați compozitia rezultată într-o cratiță cu fund gros, puneți-o pe foc, aduceți compozitia la fiert, apoi acoperiți-o cu un capac si se fierbe exact 15 minute.
După 15 minute, adăugați zahăr, sare, khmeli-suneli și piper negru măcinat. Adaugam si ardei iute tocat marunt, usturoiul ras si turnam uleiul. Se amestecă ușor, apoi se adaugă frunze de țelină tocate (dacă nu vă plac, puteți face fără țelină), pătrunjel, amestecați din nou, acoperiți cu un capac și gătiți 30 de minute din momentul fierberii.
După o jumătate de oră, se toarnă oțet 9%, se fierbe încă 2-3 minute și se ia de pe foc. Puneti sosul iute in borcane presterilizate, strangeti bine capacele sterilizate, puneți borcanele cu susul în jos, înfășurați-le într-o pătură și lăsați să se răcească complet. Dacă doriți o consistență mai groasă, maruntiti compozitia cu un blender înainte de a o pune in borcane – dar eu nu fac asta niciodată.
Puteți păstra sosul la temperatura camerei sau in camara. Acest tip de zarzavat tip sos este super aromat!
Perfect pentru paste, pizza, ciorbe și carne! Acesta este unul dintre cele două sosuri de roșii preferate pe care le fac pentru iarna.