Reteta nu este cu mult mai speciala decat ce se stie, nu este o MINUNE si nu are SECRETE.
Imi place ceea ce fac si poate din acest motiv imi ies preparatele CA LA CARTE, deci va vor iesi si voua cu siguranta. Reteta e veche, o am de la bunica mea, care nu mai este de mult printre noi. I-am furat-o cand ii tineam ligheanul la framantat.
Eu folosesc pentru DOI COZONACI urmatoarele ingrediente:
INGREDIENTE ALUAT
- 1kg faina (folosesc DOBROGEA pentru cozonac)
- 50g drojdie (pachetel galben BUDAFOK)
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime – uneori mai adaug inca doua-trei linguri, daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale
- 200g grasime, ulei si unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome – coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, fiecare dupa gust
UMPLUTURI
- – crema de mac, din mac macinat, fiert in lapte cu zahar si vanilie
- – rahat, sau nuca sau…ce va place
Mod de preparare:
- – intr-un castron mai mare cern restul de faina, de doua ori, asa, ca sa fie faina mai pufoasa,
- – incalzesc laptele in care dizolv zaharul si vanilia
- – MAIAUA, draga de ea, o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte
- – presar cu duhu’ blandetii peste maia o mana de faina si o las la loc cald, vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se „crapa faina”
- – galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala
- – adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului
- – amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta
- – pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime, nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata
- – framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara, il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece
- – acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate
E VREMEA SA-I MODELEZ
Articol nou scris de Maria: Supa de legume cu care am slăbit 10 kilograme – rețetă
- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonac
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei … rulez dupa ce adaug umplutura
- apoi impletesc cate doua
- ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute
- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina
- ii mai presar cu zahar, mac sau susan
- ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute
SECRET, …daca o fi secret? faina ii musai sa o tin la cald de cu seara.