Astăzi vă voi împărtăși rețeta celor mai delicioase chifle umplute, aluatul se dovedește a fi cel mai fraged și este foarte ușor de preparat, puteți alege orice umplutură. Deoarece sezonul cu mere este în plină desfășurare acum, voi face chifle cu mere și scorțișoară dar sunt extraordinare cu orice umplutura.
Ingrediente pentru aluat:
- unt (margarina) – 80 gr
- apă – 130 gr
- zahăr – 1 linguriță rasă
- sare – 0,5 linguriță
- 1 plic zahar vanilat
- drojdie 10 gr proaspata sau 3 gr uscată
- făină 280-310 gr
Umplere:
- 2 mere mari
- zahăr – 2-4 linguri
- scorțișoară – 1 linguriță rasă
Preparare:
În primul rând, vom pregăti umplutura. Spălați merele și tăiați-le în bucăți mici, dacă doriți, puteți indeparta coaja, încercați să le tăiați mai mic pentru ca merele să nu rupă aluatul mai târziu sau chiar le puteti da prin razatoare. Merele pot fi mai întâi „călite” într-o tigaie cu zahăr și o bucată de unt, apoi umplutura va deveni mai moale și o poți pune mult mai usor în chifle.
Adăugați zahăr și, dacă doriți, scorțișoară peste merele tocate, amestecați și lăsați deoparte deocamdată.
Prepararea aluatului. Topește 80 de grame de unt în orice mod convenabil pentru tine. Untul poate fi înlocuit cu margarină. Într-un castron, combinați apa călduță (130 ml), drojdia (10 g proaspătă sau 3 g uscată), zahărul (1 lingură) și extractul de vanilie sau zahărul vanilat. Apa trebuie sa fie calduta.
Se amestecă și se adaugă sare (0,5 linguriță) și untul topit.
Se amestecă din nou puțin și se toarnă făina cernută. Făina poate fi necesară de la 280 la 310 de grame. Pentru a nu adăuga mai multă făină decât este necesar, turnați mai întâi 280 de grame, amestecați aluatul într-un bol. Daca aluatul este lipicios mai adaugam putina faina. Nu adăugați prea multă făină pentru a nu intari aluatul.
Transferați aluatul pe o suprafață cu făină. Nu este necesar să frământați aluatul pentru o lungă perioadă de timp, literalmente sunt suficiente câteva minute, ar trebui să devină moale, elastic și absolut deloc lipicios de mâini.
Acoperim aluatul cu o folie si il lasam 5 minute sa se odihneasca putin. Nu lasati mai mult, nu avem nevoie ca aluatul sa dospeasca, este suficient ca aluatul sa se odihneasca.
Între timp, puteți porni cuptorul pentru a-l preîncălzi. Împărțiți aluatul odihnit în 17 bucăți, rulați fiecare bucată de aluat într-o bilă. Lasam cate o bila de aluat pe masa de lucru iar restul acoperim cu o folie.
Întindem fiecare „bilă” în formă de cerc, de 2-2,5 milimetri grosime. Facem o incizie așa cum se arată în fotografie și întindem umplutura ușor departe de margine.
Rulam aluatul, dandu-i forma unui con. Intoarcem conul, fără să-l întindem, ca să nu se rupă. Pe parcursul întregii etape de rulare, încercați să prindeți marginea aluatului de jos.
Ca rezultat, forma conului ar trebui să semene cu un boboc de lalea nedeschis. Dăm forma finală cu mâinile, strangem bine fundul chiflei, astfel încât umplutura să nu se scurgă, facem conul stabil.
Tapetați o tava cu hartie de copt și puneți chiflele pe ea, lăsând un spațiu între ele. Dacă doriți, ungeți partea de sus a chiflelor cu gălbenuș.
Coacem chifle in cuptorul preincalzit la o temperatura de 190 de grade. Timpul estimat de gătire este de 20-25 de minute.
Dacă doriți, stropiți chiflele finite cu zahăr pudră. Conform proporțiilor indicate, chiflele nu sunt foarte dulci, așa că zahărul pudră nu va fi de prisos și va completa gustul.
Chiflele au multă umplutură și puțin aluat. Aluatul este subțire, moale și fraged. Și cel mai important: prepararea chiflelor nu va fi dificilă și le vei putea mulțumi pe cei dragi cu produse de patiserie delicioase de casă.