publicitate

Ciorba Radauteana este una dintre cele mai populare dar si cele mai apreciate ciorbe, alaturi de ciorba de burta sau corba cu ciolan afumat. De-a lungul timpului, reteta originala de ciorba radautaena a suferit tot felul de adaptari, astfel incat, rezultatul multora dintre este total diferit fata de ciorba radauteana … asa cum ar trebui ea sa fie.

Avem aici reteta originala de ciorba radauteana care contine ingredientele necesare cat si pas cu pas, modalitatea de preparare.

Ingrediente necesare pentru ciorba radauteana:

  • 1 bucata piept de curcan
  • 1 capatana ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1/2 radacina telina
  • 2 ardei, 3 galbenusuri
  • 200 g smantana
  • 7-8 buc. usturoi
  • leustean verde
  • patrunjel verde
  • sare, piper

Ciorba radauteana sau ciorba din Radauti, o localitate de unde a inceput povestea acestei ciorbe atat de cautate.

publicitate

Se zvoneste ca istoria acestei retete a inceput de la o bucatareasa numita Cornelia Dumitrescu, ea stiind aceasta reteta de la familia sa. Este o ciorba foarte cautata mai ales in restaurante, destul de asemanatoare cu ciorba traditionala de burta. Ea se prepara atat cu carne de curcan, cat si de pui.

Reteta necesita atentie in preparare si dureaza ceva mai mult decat o ciorba obisnuita, insa efortul merita. Pentru un gust deosebit folositi smantana grasa de buna calitate, iar la servire se acreste cu otet.

Preparare Ciorba radauteana:
Pieptul de curcan se spala bine si se pune la fiert intr-o oala. Indeprtati spuma ce se formeaza de cate ori este nevoie. Dupa aceea, legumele se spala bine, se curata si se taie in bucati mici, dupa care se adauga la carne.

Sfat! Aici aveti doua posibilitati. Ori lasati legumele tocate marunt in ciorba, ori le tocati in bucati mai mari si le scoateti din fiertura.

Dupa ce adaugati si legumele la fiert, se adauga sare. Dupa ce carnea se fierbe, se scoate pe o farfurie, se lasa la racit, apoi se rupe in fasii si se pune din nou in oala.

Adaugati usturoiul pisat si lasati la fiert inca putin. Luati doua polonice de ciorba si puneti intr-un castron, dupa care se raceste putin. Separati galbenusurile de albus si se amesteca cu smantana si o lingura de faina, dupa care se adauga la ciorba din castron amestecand bine.

ciorba radauteana

Luati oala de pe foc si puneti galbenusurile cu smantana. (Daca oala este pe foc, smantana se va taia.) Se lasa ciorba sa mai fiarba cateva clocote, se pune zeama de lamaie si se asezoneaza cu sare.

Se indeparteaza de la foc si se adauga leustean verde, tocat marunt. Ciorba se serveste calda, cu ardei iute si zeama de lamaie dupa preferinte.

publicitate