Nu stiu voua, insa mie, gombotii cu prune imi aduc aminte de copilarie. Este fix mirosul si aroma care-mi aduce aminte de bunica, gatind aceste minunatii. Astazi, impartasesc cu voi aceasta reteta minunata.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
● 1,2 kg de cartofi albi;
● 500 g făină;
● 150 g zahăr pudră;
● esență de vanilie;
● 3 lg ulei;
● 2 ouă;
● 1 varf sare (aluat);
● 1,2 kg prune;
● 100 g zahăr brun;
● 2 lg scorțișoară măcinată;
● 350 g prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite) sau
● 250 g de prune uscate fără sâmburi;
● 2 lg rom;
● 100 g zahăr;
● 2 lingurițe (lg) scorţişoară
(umplutură);
● 3 lg unt;
● 200 g pesmet;
● 2 lg rase scorțișoară;
● 4 lg zahăr.
Mod de preparare:
Spălați bine, cartofii se pun la fiert în coajă, 40 de minute. Sâmburii din prune se scot astfel încât părțile să rămână în continuare prinse.
După ce s-au fiert, cartofii se curăță calzi și se dau pe răzătoarea mare, ori se pasează. Se amestecă apoi cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră și vanilie, până se obține un aluat moale care se dezlipeşte de pe degete.
Aluatul se întinde pe o planșetă, gros de 3 – 4 mm, și se taie pătrate de lățimea a patru degete. Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă. Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc, iar aluatul uniform distribuit.
Găluștele se fierb în apă cu puțină sare, 10 minute, până ce se ridică în oală. Între timp, se rumenește pesmetul cu unt, amestecând constant, la foc mic, iar la sfârşit se adaugă zahărul şi scorţişoara. Găluștele fierte se scot cu o spumieră, se scurg de apă și se trec prin pesmet. Se servesc calde, dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă deasupra.