Daca am facut si dulceata si peltea, normal, nu putea lipsi nici compotul de gutui… Si pe buna dreptate, cand ma gandesc cat de parfumat si cat de aromat este… Cu gustul sau putin acrisor, e un adevarat rasfat pentru papilele noastre gustative…
Se aleg gutui frumose si sanatoase, fara pete.
Se spala bine, se curata de coaja si de casuta cu samburi, apoi se taie felii sau cuburi.
Se aseaza frumos in borcane si se toarna apa rece peste ele.
In fiecare borcan se adauga un pic de baton de scortisoara si 3-4 linguri de zahar tos…
Dupa ce s-au inchis ermetic, borcanele se pun la fiert la bain marie. Intr-o cratita mai mare, pe fundul careia s-a pus un prosop, se aranjeaza borcanele cu compot, se toarna apa cat sa acopere 3/4 din borcane, se acopera cu un servet si se da la foc.
Se lasa sa fiarba 1 ora de cand incepe sa clocoteasca apa. Cand sunt gata, se scot din cratita si se pun in pături, pana se racesc complet, lent, apoi se depoziteaza in camara…
Savurati cu drag! Pofta buna!
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu