Acasă Desert Placintă Poale-n brâu – O reteță moldovenească așa ca la mămuca acasă

Placintă Poale-n brâu – O reteță moldovenească așa ca la mămuca acasă

0
Placintă Poale-n  brâu – O reteță moldovenească așa ca la mămuca acasă

Aceasta reteta este o alta reteta care ma trimite cu gandul in copilarie la mama acasa. Eu personal am invatat reteta asta de la mama si doresc sa o impartasesc mai departe si cu voi. Sper sa va placa. Spor la placinte!

Ingrediente pentru aluat:

  • 500-600 g faina
  • 300 ml lapte
  • 50 g unt sau margarina
  • 2 oua (eu am folosit de casa)
  • 3 linguri de zahar
  • 25 g drojdie proaspata
  • esenta de vanilie

Ingrediente pentru umplutura:

  • 250 g branza telemea (vaca,oaie sau capra) sau feta
  • 2 oua de casa
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 200 g gris
  • 5 linguri de zahar
  • stafide

Ingrediente pentru toping:

  • un ou ( pentru a unge aluatul deasupa)
  • zahar tos

Mod de preparare aluat:

Intr-un bol vom amesteca pe rand drojdia, putin zahar, un praf de sare, doua linguri de faina si la final putin lapte caldut. Vom amesteca pana cand acestea se vor omogeniza si vor forma maiaua. Acum vom acoperi bolul cu folie si vom lasa maiaua la crescut. Timpul de crestere este de aproximativ 20 de minute.

Peste 20 de minute vom pune intr.un alt bol faina. In mijlocul acesteia vom face o gaura unde vom aseza maiaua. Peste acestea vom adauga ouale,zaharul ramas, esenta de vanilie si laptele cald. Amestecam continuu pana la omogenizare pentru a forma aluatul. Cand acesta este gata il scoatem pe blatul presarat cu faina si incepem sa il framantam timp de 10 minute. Acesta va fi foarte lipicios. Peste acesta vom adauga si untul (la temperatura camerei) si vom continua sa framantam pana ce acesta va fi pufos. Acum vom lasa aluatul la crescut, intr-un loc cald timp de o ora sa devina foarte pufos.

Mod de preparare umplutura:

Aceasta consta in amestecarea tuturor ingredientelor intr-un bol. Vom amesteca treptat branza, cele 2 oua, fiola de esenta de vanilie, grisul, zaharul si stafidele. Amestecam continuu pana ce crem o compozitie omogena si cremoasa. Umplutura este gata!

Mod de preparare placinte:

Dupa ce aluatul a crescut timp de o ora il vom lua si il vom imparti in 3 parti egale. Vom incepe prin crearea unei foi dreptunghiulare pe care o vom taia in 4 parti egale (patrate). In mijlocul fiecarui patrat vom adauga umplutura. La final prindem cele 4 colturi si le vom uni in centru apasand putin peste ele sa se lipeasca. Vom repeta acest procedeu pana la terminarea aluatului si a umpluturei.

Vom pregati acum o tava, tapetata cu hartie de copt in care vom aseza placintele.

Ca sa avem niste placinte perfecte va trebui sa le lasam iar la crescut pana cand acestea isi vor dubla volumul.

Cand placintele noastre vor arata ideal, le vom unge cu oul batut si vom presara zaharul tos peste.

Intre timp preincalzim cuptorul la 170 de grade celsius. Vom aseza placintele in cuptor, la copt timp de 25-30 de minute.

Cand placintele sunt gata le vom scoate din cuptor si le vom unge cu putin zahar dizolvat in apa. Acesta are un efect de stralucire pentru ele si produce o crusta delicioasa.

Placintele sunt gata! Pofta buna!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.