Brânza Mascarpone a devenit foarte populară și la noi în țară, datorită versatilității sale în rețetele dulci. Dacă ați fi știut cât de simplu poate fi obținută în casă, cu siguranță ați fi renunțat de mult la cea scumpă din comerț!
Toate produsele lactate sunt mult mai bune când le facem noi în casă. Pe lângă faptul că sunt mult mai sănătoase, sunt chiar mai gustoase decât cele cumpărate.
Nu au aceeași textură perfectă precum cele ambalate, care conțin o sumedenie de aditivi, însă sunt 100% naturale și acest lucru este suficient.
Ingrediente
– 950 ml de smântână pentru frișcă, neîndulcită (preferabil naturală)
– 2 linguri de suc de lămâie
Cum se prepară?
Turnați smântâna într-o cratiță. Puneți vasul pe aragaz la foc mic și încălziți smântâna până ce începe să formeze bule. Poate dura circa 25 de minute. Nu trebuie să fiarbă, ci să atingă 180 de grade Celsius.
Introduceți termometrul pentru a putea ști sigur când smântâna a atins temperatura de 180°C.
Dați focul la mic, adăugați sucul de lămâie proaspăt stors și un praf de sare și amestecați timp de 1-2 minute cu o lingură de lemn.
Puneți apoi cratița în frigider și lăsați smântâna să stea câteva ore.
Așezați o strecurătoare deasupra unei cratițe și peste ea o pânză de tifon dublu. Turnați smântâna cu polonicul în ea. Acoperiți smântâna cu capetele strecurătoarei și dați din nou cratița la frigider încă 10 ore.
În acest interval se va scurge zerul și va rămâne o cremă fină, asemănătoare brânzei Mascarpone.
Cu o lingură, colectați smântâna rămasă în strecurătoare, și puneți-o într-o caserolă sau într-un bol cu capac. Păstrați-o în frigider maxim o săptămână.
Poate fi consumată ca atare sau folosită la deserturi de casă, torturi, prăjituri, budinci etc.
Atât ca textură, cât și ca gust, această brânză Mascarpone se situează undeva între frișcă și unt. Este mult mai stabilă și ușor de întins decât frișca bătută și nu devine lichidă când o folosim în deserturi calde.