Dacă vrei să-ți surprinzi prietenii, cheamă-i la cină și servește-i cu chiftele și crochete de cartofi cu cașcaval, în sos de roșii. Nu trebuie să stai o zi întreagă în bucătărie pentru a pregăti acest preparat, deoarece rețeta este destul de simplă.
Ingrediente pentru chiftele:
- 300 grame carne tocată, 2 linguri pesmet
- 1 ou, 1 ceapă
- 4 linguri ulei de măsline, câteva crenguțe de pătrunjel
- Sare, piper negru măcinat și boia de ardei
Ingrediente pentru crochete de cartofi:
- 4 cartofi, 40 gr unt
- Sare, câteva crenguțe de pătrunjel
- Boia de ardei iute
- Cașcaval
Ingrediente pentru sos:
- 1 lingură ulei
- 1 lingură unt
- 1 lingură pastă de roșii, 1/2 lingură pastă de ardei iute
- 300 ml apă fierbinte, sare
În plus:
- 1-2 cartofi
- Ulei de floarea soarelui
Mod de preparare:
Începem prin a curăța cei 4 cartofi și a-i tăia în 3-4 părți. Îi punem într-o cratiță, adăugăm apă și îi lăsăm să fiarbă.Punem într-un bol toate ingredientele pentru chiftele (carne tocată, pesmet, ou, ceapă, ulei de măsline, pătrunjel, sare, piper negru măcinat și boia de ardei) și amestecăm bine. Acoperim bolul cu folie alimentară și-l lăsăm deoparte timp de 30 de minute.
După ce cartofii au fiert, îi transferăm într-un vas, adăugăm unt peste ei și-i zdrobim cu o furculiță. Adăugăm sare, boia de ardei iute, pătrunjelul tocat mărunt și amestecăm.Feliem cei doi cartofi cruzi și îi ungem cu ulei de floarea soarelui. Îi coacem în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 15 minute.
Luăm câte puțin din piureul de cartofi, îl aplatizăm în palmă și adăugăm câte o bucată de cașcaval, apoi formăm crochetele, asigurându-ne că nu va curge cașcavalul în timpul coacerii.
Îndepărtăm folia alimentară de pe bolul cu carne tocată și pregătim chiftelele. Scoatem tava cu cartofi in cuptor și așezăm chiftelele și crochetele deasupra. Băgăm din nou tava la cuptor pentru aproximativ 25 de minute.
Punem o tigaie pe aragaz, adăugăm uleiul și untul iar după ce se încălzesc bine, adăugăm pasta de roșii și o gătim până începe să miroase. Adăugăm apoi pasta de ardei iute, apa clocotită și sarea și mai lăsăm sosul pe foc încă 3-4 minute.
Scoatem tava din cuptor, turnăm sosul deasupra și presărăm cașcaval ras. Băgăm iarăși tava în cuptor și o lăsăm acolo până când cașcavalul se topește. Poftă bună și spor la gătit!