
publicitate
Trucul pe care doar moldovencele îl știu – Cum se face cozonacul trântit, pentru a ieși pufos și bun?
Ingrediente Pentru aluat:
- 1 kg faina,5 galbenusuri
- 300 g zahar
- 250 g unt sau margarina, 500 ml lapte
- 40 g drojdie proaspata
- esenta de rom, esenta de lamaie, un praf de sare
Pentru umplutură:
publicitate
- 5 albusuri
- 5-6 linguri zahar
- 3-4 linguri cacao
- esenta de rom
- 2 cani cu nuci macinate
Cum se prepară aluatul?
- Se face maiaua amestecand drojdia cu 2 linguri zahar, 100 ml lapte si 1 lingura faina.
- Se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul.
- Se incalzeste restul cantitatii de lapte si se adauga zaharul, amestecand pana la dizolvarea completa.
- Untul se topeste si se lasa sa ajunga la temperatura camerei.
- Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare, pana se obtine o crema spumoasa.
- Se cerne faina intr-un vas mai mare, se face o adancitura in mijloc si se pun: maiaua, galbenusurile, esenta si laptele, amestecand usor pana la incorporarea completa.
- Se adauga apoi untul topit, putin cate putin, impaturind aluatul si framantandu-l energic, timp de 30 minute.
- Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Cum se prepară umplutura?
- Se bat albusurile cu zaharul, pana devin spumoase. Se adauga nuci, cacao si esenta de rom.
- Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in 6 bile egale.
- Fiecare se intinde in foaie subtire, se umple cu crema de nuci si se ruleaza.
- Sulurile obtinute se impletesc intre ele, trei cate trei, formand doi cozonaci.
- Cozonacii se pun in tavi tapetate cu hartie de copt, se ung deasupra cu ou batut si se prasara cu zahar vanilat.
- Se lasa sa creasca si in tava inca 10-15 minute, apoi se coc, in cuptorul incins inainte la 180 de grade, timp de aprox 45 minute.
publicitate