Aluatul iese subțire, pufos, moale, fiind cel mai potrivit pentru astfel de coptura. Nu iese doar o învârtită cu semințe de mac, ci un adevărat „rulou delicios”, cu o cantitate mare de umplutură dulce de mac.
Desigur, nu pretind autenticitatea în rețetă (întotdeauna schimb ceva în rețete conform propriei mele dorinte), dar rezultă într-adevăr ceva fantastic (chiar dacă nu ai spune după aspect, trebuie să încerci!), dulce și deosebit.
Dacă obișnuiați să coaceți rulouri cu semințe de mac din aluat de drojdie înainte, încercând această rețetă, veți fi încântați! În plus, umplutura cu semințe de mac include stafide și curmale, care nu numai că adaugă dulceață, ci și o textură și gust special. Vă recomand să încercați!
* un pahar cu un volum de 200 ml
Ingrediente pentru aluat:
- drojdie proaspătă (uscată) – 12 g (4 g) = 3 lingurițe (1 linguriță fără un vârf)
- lapte cald – 100 ml = 0,5 cană *
- zahăr – 25 g = 1 lingură
- făină – 250 g + 50 g = 2 cani * + 2,5 lingurițe
- sare – 2 g = 1/4 linguriță
- unt – 125 g = 0,5 cană * + 1 lingură
- albuș de ou – 1 buc.
- gălbenuș de ou – 2 buc.
Umplutură cu mac:
- semințe de mac – 240 g = 2 cupe * fără vârf
- zahăr – 200 g = 1 cană *
- stafide – 50 g = 1/4 cană *
- curmale – 100 g = 15-16 buc.
- lapte – 100 ml = 0,5 cană *
Pentru a unge aluatul:
- albuș de ou – 1 buc.
Temperatura de coacere: 180 ° C. Timpul de coacere: 30 de minute
Mod de preparare:
Se amestecă drojdia cu 5 g de zahăr, se amestecă până se dizolvă în laptele cald. Se lasă timp de 5-7 minute.
Între timp, se ia untul moale și se amesteca cu faina (pentru moment, se iau doar 250 g, se lasă 50 g pentru mai târziu), care a fost anterior cernută printr-o sită cu sare fină.
Nu uitați în timpul frecării făinii și untului, să adăugați restul de 20 g de zahăr.
Din cele două ouă, se lasă un albuș, va fi folosit mai târziu. Se bate bine albușul rămas și cele 2 gălbenușuri cu o furculiță. Se toarnă ouăle peste firimiturile de unt, fără a amesteca încă aluatul.
Se poate adăuga laptele cu drojdia și zahărul în acest timp, procesul de fermentare fiind deja în curs. Se adună rapid aluatul, amestecând bine la această etapă. Se frământă aluatul cu mâinile, adăugând restul de făină (50 g, sau poate puțin mai mult dacă făina este de altă calitate)
Se împarte aluatul în 2 părți, sau se lasă așa pentru un rulou mai mare. Se rulează lejer, se pune în frigider. Cel puțin 1 oră, în timp ce pregătim umplutura.
Se toarnă apă clocotită peste semințele de mac timp de 10 minute, apoi se scurge apa și se clătesc semințele de mac, se scurg.
Se dau de două ori cu zahăr prin mașina de tocat. Dacă nu vrei să murdărești vasele, atunci doar omiteti acest pas. Se amestecă semințele de mac cu zahărul și apoi imediat pe plită, dar trebuie să fie gătit un pic mai mult.
De asemenea, se toacă stafidele și curmalele împreună cu semințele de mac, se amestecă umplutura cu atenție.
Se toarnă laptele în umplutura de semințe de mac pentru rulou, se aduce la fierbere și se fierbe, amestecând până la absorbția lichidului, durează aproximativ 30-40 de minute.
Umplutura va deveni groasă și semințele de mac se vor înmuia. Se răcește complet umplutura, trebuie să fie absolut rece.
Se scoate aluatul din frigider câte unul, se întinde subțire fără a frământa, într-un dreptunghi, presărând cu făină dacă este necesar.
Se unge suprafața aluatului cu albușul bătut, albușul va crea o barieră între umplutură și aluat, aluatul se va coace mai bine.
Se întinde jumătate din umplutura pe toată suprafața aluatului, ținând cont că avem două rulouri. Pornind de la margine, se adună laturile și se rulează ruloul cu mac.
Se acoperă rulourile timp de 30-35 minute, se lasă în frigider. La căldură, aluatul va crește mai prost, deoarece conține multa grasime.
După dospirea în frigider, se ung rulourile cu mac cu restul de albuș și se înțeapă pentru ca aluatul să nu se umfle în timpul coacerii. Se coc la o temperatură de 180 de grade Celsius.
Ruloul cu semințe de mac se coace timp de aproximativ 30 de minute, când acesta devine de culoare aurie. Se lasă rulourile la răcit pe un grătar.
Aceste rulouri sunt delicioase a doua zi când se „așează”, dar cine poate aștepta?! După 2 ore, deja le-am tăiat, pentru că aroma din bucătărie și din toată casa nu mă lăsa să uit de această învârtită pentru mult timp. Aluatul în interior este subțire și foarte gustos. Există multă umplutură, așa că ruloul nu este uscat și dulce. Poftă bună!