Prăjitura cu pandișpan de ciocolată , a cărei rețetă o vedeți mai jos, seamănă cu un tort de cofetarie – în cel mai bun sens al cuvântului. Aceasta este o rețetă veche, oarecum asemănătoare cu o prăjitură Praga, dar branza din crema o face speciala.
Prajitura poate fi pregatita si pentru aniversari deoarece arata minunat si ca tort. Va doresc spor la prajiturit si recomand cu drag sa o incercati pentru ca nu o sa va pară rău.
Ingrediente pentru blat:
- 6 oua
- putina sare
- 165 g zahăr
- 130 g de făină
- 40 g cacao
Pentru crema:
- 400 g smantana
- 100 g zahăr pudră
- 40 g cacao
- 400 g de mascarpone (sau crema de branza)
Pentru ganache de ciocolată:
- 50 g ciocolată
- 30 ml smântână (36% grasime)
- 10 g de unt
Preparare:
Folosiți produse la temperatura camerei pentru gătit, asa ca scoateți-le din frigider în prealabil. Spargeți 6 ouă într-un castron mare, pe rând, separând gălbenușurile de albușuri. Încercați să nu lăsați gălbenușul să cadă în bolul cu albușurile (acest lucru va îngreuna baterea).
Adăugați un praf de sare în albușuri și începeți să le bateți cu un mixer de mână până cand obtineti o spumă densa. După aceea, turnați treptat zahărul în bol și continuați să bateți la viteză mare pana obtineti o spuma lucioasa, ca de bezea.
In timp ce continuati sa bateti, adaugati pe rand galbenusurile de ou, amestecand bine dupa fiecare galbenus adaugat.
Amestecă într-o sită un pahar de făină și două linguri mari cu puțină cacao pudră (eu folosesc cacao neagră, dar este potrivită și una mai light).
Adăugați cu grijă făina în ouăle bătute în 2-3 reprize, amestecând încet compozitia cu o spatulă de sus în jos, pentru ca ouăle bătute să nu se lase, rămânând pufoase.
Împărțiți aluatul rezultat în jumătate. Tapetați două tăvi dreptunghiulare de 25×35 cm cu hârtie de copt, ungeți-o cu unt. Puneți fiecare parte într-o tavă de copt, nivelați cu atenție suprafața aluatului, cu o spatulă.
Pune blaturile într-un cuptor încălzit la 180 grade, se coace aproximativ 15 minute, apoi se verifica cu scobitoarea. Scoatem blatul la racit, pe un gratar. După aceea, îndepărtați cu grijă hârtia de pe fiecare blat.
Așezați blaturile, unul peste altul, apoi tăiați marginile pentru a le face de aceeași dimensiune (păstrați resturile de blat), apoi folosiți un cuțit lung și ascuțit pentru a le tăia pe fiecare orizontal.
Astfel, vei avea 4 blaturi subtiri de ciocolata, complet gata pentru realizarea unei prajituri.
Să începem să pregatim crema: într-un castron mare, amestecăm 100 g de zahăr pudră și 40 g de cacao pudră. Adăugați smântână și amestecați bine cu un mixer de mână (ai grijă ca ingredientele uscate să nu se împrăștie peste tot, începeți să amestecați cu o lingură și abia apoi treceți la amestecarea cu mixerul).
Adăugați cremă de brânză sau brânză mascarpone (dacă folosiți brânză de vaci, frecați-o mai întâi printr-o sită, astfel încât să-și piardă granulozitatea și să devină păstoasă). Amestecă totul împreună cu un tel până devine omogen.
Acoperiți fiecare dintre cele patru blaturi cu 1/5 din crema pregătită. Întindeți ultima parte de cremă pe părțile laterale ale tortului.
Zdrobiți resturile de blat într-un blender, în firimituri fine, apoi acoperiți părțile laterale ale tortului cu aceste firimituri. Acum puneți produsul la frigider pentru 15 minute, iar între timp pregătiți ganache-ul de ciocolată.
Într-un castron mic termorezistent, încălziți 50 g de ciocolată, 30 ml de smântână (36% grasime) și 10 g de unt în cuptorul cu microunde. Se încălzește câteva minute, apoi se amestecă bine până când ciocolata se topește complet.
Transferați ganache-ul de ciocolată într-o pungă poș și lăsați-l să se răcească ușor. Decorați tortul dupa cum doriti. Lasati la frigider 2-3 ore dupa care tăiați și serviți cu o ceașcă mare de cafea sau ceai.
Poftă bună!