publicitate

Bunica mea pregateste cele mai bune legume la borcan. De fiecare data cand merg la ea, gatesc pivnita plina de muraturi, salate si legume la borcan. Am “furat” si eu reteta ei de fasole verde la borcan si am decis sa o impartasesc cu voi.

Ingrediente:

  • 2 kg fasole verde
  • Foi de dafin, cuisoare
  • Boabe de piper negru

Ingrediente pentru marinada:

  • 1 litru apa, 250 ml otet 10%
  • 3 linguri zahar
  • 3/4 lingura sare grunjoasa
publicitate

Mod de preparare:

Pune la fiert, intr-o oala, apa, otetul, zaharul si sarea. Dupa ce fierbe marinada, ia-o de pe foc si las-o sa se raceasca.

Spala fasolea verde si taie-i capetele. Fierbe-o in apa clocotita timp de 5 minute, apoi strecoar-o. Toarna apa rece peste ea, apoi strecoar-o din nou.

Pune in fiecare borcan 2-3 cuisoare, 2-3 boabe de piper si o frunza de dafin. Adauga apoi fasolea verde. Toarna marinada rece peste fasolea din borcane, apoi infileteaza capacele.

Pune oe fundul unei oale cateva carpe de bucatarie. Adauga borcanele cu fasole verde in oala si toarna apa cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor. Dupa ce apa incepe sa fiarba, mai lasa oala pe foc aproximativ 30 de minute. Scoae apoi borcanele din oala si lasa-le sa se raceasca.

Dupa 2 zile repeta procesul de pasteurizare. Acopera apoi borcanele cu o patura sau un prosop gros si lasa-le sa se raceasca.

Dupa ce s-au racit complet, depoziteaza-le intr-un loc intunecos si rece. De preferat ar fi sa le duci in pivnita sau in camara. Iarna, cand ti se face pofta de fasole verde, desfa borcanele. Pofta buna si spor la gatit!

publicitate