Iată câteva metode naturiste de combatere a coropișnițelor din grădină:
Intervenţii mecanice ale solului
Fie primăvara devreme, fie toamna târziu, săpătura adâncă a pământului distruge atât galeriile subterane, cât şi cuiburile dăunătorilor, îngreunându-le alimentarea și mișcarea. Însă eliminarea coropișnețelor din grădină nu se poate realiza decât prin săpături adânci ale pământului.
În perioada vegetativă, solul trebuie săpat la o adâncime de până la 15 cm.
Momelile din gunoiul de grajd
Una dintre cele mai benefice şi sigure modalități de a elimina de coropișnețele din grădină este montarea capcanelor din gunoi de grajd. Pentru că nu le place gunoiul de grajd această metodă va avea succes în eliminarea din grădină a tuturor insectelor.
Deoarece insectele sunt atrase de gropi pentru iernare, pe timp de toamnă se sapă gropi-capcană cu dimensiuni de 50x50x50, care mai apoi se vor umple cu gunoi de grajd pentru a atrage dăunătorii. Gropile se sapă pe timpul sezonului rece, iar apoi gunoiul se împrăștie prin grădină.
Din cauza frigului dăunătorii se vor mişca mai încet şi vor muri mai repede. Gropile nu foarte adânci, umplute cu gunoi de grajd, pot fi folosite primăvara pentru a atrage insectele care își alcătuiesc cuibul. Pentru a depune ouă, pe care le puteţi distruge foarte uşor, insectele vor prefera aceste capcane.
Capcanele otrăvitoare
Aceste capcane se recomandă să le utilizaţi înainte de apariția plantelor tinere de culturi. Pentru aceasta se vor folosi boabe de porumb, grâu, secară sau orz care se înmoaie la abur și se presară cu praf de insecticid (la 1 kg de boabe se vor folosi 50 gr de preparat ).
Spălări cu ulei sau apă cu săpun
Dacă în pământ găsiţi găuri de gândac, adăugăţi câteva picături de ulei şi apoi puneţi apă cu furtunul. O altă metodă benefică este dizolvarea a 10 gr de săpun de rufe sau 50 gr de detergent într-o găleată cu apă. Aceste băi ajută la ieşirea dăunătorilor din pământ.
Capcane la umbră
Insectele sunt mari iubitoare de căldură. Pentru a scăpa de ele se împrăştie prin grădină bucăţi de material închis la culoare sub care se va pune momeala. Aceste capcane se verifică zilnic.
Momeala cu bere și apă
Majoritatea insectelor pot fi prinse cu ajutorul unei sticle înfipte în pământ astfel încât botul sticlei să fie la nivel cu solul. Pentru că insectele sunt atrase de mirosul de bere sticla se poate umple cu 1/3 cu bere, se acoperă apoi cu o cherestea lăsând spaţiu între ele de 1,5 cm.
Mirosul de bere atrage multe insecte și coropișnețele nu sunt o excepție. O altă metodă este folosirea apei în loc de bere, iar marginea sticlei unsă cu miere.
Folosirea de bariere
Barierele fizice, cum ar fi sticlele de plastic sau plasa din nailon, nu pot fi depăşite de coropişniţe. Din sticle de plastic se taie inele care se înfig în pământ la o distanţă de 2-3 cm deasupra creându-vă astfel un obstacol de protejare a plantelor.
Pe tulpină se mai poate pune un tub moale de cauciuc după care se pot planta plantele dar având grijă ca tubul sa se afle deasupra pământului. și se plantează plantele în mod obișnuit, având grijă ca tubul se fie deasupra solului.
Pentru ca insectele să nu ajungă la rădăcinile mari şi pentru ca deteriorarea rădăcinilor mici să nu creeze pagube mari, sistemul radicular al plantelor tinere poate fi de asemenea îmbrăcat în ciorapi de nailon.
Să aveţi spor!