Unii o iubesc, iar altii nu o suporta din cauza mirosului intepator. Astazi vorbim despre aceasta leguma, fara de care niciun sos nu ar avea gust bun. Este vorba de ceapa. Dar stii care sunt toate efectele benefice ale cepei asupra sanatatii?
Ceapa este folosita la prepararea celor mai multe mancaruri, insa prin fierbere si prajire, toate proprietatile vindecatoare ale cepei dispar.
Ar trebui sa mancam ceapa cruda pentru a profita de beneficiile ei. Iata de ce trebuie sa adaugi ceapa rosie proaspata in dieta ta.
Compusii de sulf care protejeaza organismul
Ceapa rosie este bogata in compusi de sulf care protejeaza organismul de cancerul de stomac, colon, sani, plamani si prostata. De asemenea, poate combate bacteriile care provoaca inflamatia vezicii urinare.
Benefica pentru diabetici
Ceapa cruda creste productia de insulina in organism. Deci, daca esti diabetic consuma in mod regulat ceapa rosie cruda.
Vindeca constipatia
Fibrele din ceapa cruda lupta impotriva constipatiei si indeparteaza particulele solide si toxinele din corp.
Trateaza tusea si durerilor in gat
Sucul de ceapa este eficient in tratarea tusei si a durerilor in gat. Taie ceapa in felii si pune zahar pe ele. Pune-le intr-un recipient. Pune feliile de ceapa cu zahar la frigider peste noapte.
Impreuna, aceste doua ingrediente vor crea un sirop vindecator pe care ar trebui sa-l bei in mod regulat.
Reduce sangerarile nazale
Daca te confrunti frecvent cu sangerarile nazale si presiune in cavitatea nazala, consuma ceapa rosie proaspata. Cercetarile recente arata ca la unii pacienti, ceapa rosie proaspata a reusit sa opreasca complet sangerarea.
Protejeaza inima
Ceapa poate regla tensiunea arteriala, poate mentine un nivel optim de colesterol in sange si poate proteja inima de bolile ischemice.
Iată 10 beneficii pentru sănătate ale cepei roșii:
- Bogată în antioxidanți: Ceapa roșie conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor și a bolilor cronice.
- Îmbunătățește sănătatea inimii: Consumul de ceapă roșie poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol și la scăderea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
- Scade inflamația: Substanțele active din ceapa roșie au proprietăți antiinflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii și inflamației.
- Îmbunătățește digestia: Ceapa roșie conține fibre solubile care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și poate ajuta la prevenirea constipației.
- Îmbunătățește sănătatea oaselor: Consumul regulat de ceapă roșie poate ajuta la prevenirea pierderii de masă osoasă și la menținerea sănătății oaselor.
- Îmbunătățește sănătatea pielii: Antioxidanții din ceapa roșie pot ajuta la reducerea efectelor îmbătrânirii pielii și pot promova o piele mai sănătoasă.
- Ajută la controlul greutății: Consumul de ceapă roșie poate ajuta la menținerea greutății corporale sănătoase, datorită conținutului scăzut de calorii și bogat în fibre.
- Scade riscul de diabet: Consumul de ceapă roșie poate ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control, ceea ce poate reduce riscul de diabet.
- Îmbunătățește sănătatea ochilor: Ceapa roșie conține vitamina A, care este importantă pentru sănătatea ochilor.
- Îmbunătățește sănătatea sistemului imunitar: Ceapa roșie conține nutrienți care pot ajuta la creșterea imunității și la combaterea infecțiilor.