Istoria acestei minunate prăjituri (care arată și mai spectaculos sub formă de tort) probabil o știți… Dacă nu, v-o relatez eu în câteva cuvinte… Tortul Doboș a fost inventat de faimosul cofetar maghiar Carl Jozsef Dobos, care a lucrat mai multe luni până la obținerea formulei finale… Acest tort a fost degustat pentru prima oară de împăratul și împărăteasa Imperiului Austro-Ungar…
Ingrediente pentru blat (24×24 cm):
- 9 ouă
- 9 linguri de zahăr
- 9 linguri de făină + făină pentru tapetat tava
- 1 linguriță de esență de vanilie
- unt pentru tavă
Ingrediente pentru cremă:
- 4 ouă (la temperatura camerei)
- 100 g zahăr
- 110 g ciocolată neagră
- 250 g unt (la temperatura camerei)
- esență de rom (opțional)
Ingrediente pentru caramel:
- 200 g zahăr
- 50 g unt
- 2 linguri zeamă de lămâie
Ingrediente pentru decor:
- 50 g zahăr
- 75 g nucă
Mod de preparare:
1. Se începe cu crema. Puneți o oală cu apă pe foc pentru baia de aburi, pe care veți face crema. Bateți ouăle împreună cu zahărul și esența de vanilie timp de 5 minute, până se deschid la culoare și devin spumoase. Puneți compoziția pe baie de aburi și amestecați timp de 3 minute, până începe să se îngroașe puțin… Adăugați ciocolata mărunțită și mai amestecați încă 3 minute, până se topește complet… Așteptați să se răcească la temperatura camerei, adăugați esența de rom și incorporați untul în bucăți mici. Dați la frigider până la asamblare…
2. Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius. Separați ouăle și bateți albușurile spumă tare. Adăugați zahărul treptat și bateți până obțineți o spumă tare și lucioasă. Incorporați gălbenușurile pe rând, mixând după fiecare. Cerneți făina și incorporați-o cu ajutorul unei spatule de silicon. Ungeți tava cu unt și tapetați-o cu făină. Pentru a obține foi cât mai subțiri, șprițati aluatul cu ajutorul unui pos, la care atașați un dui cu deschizătura rotundă, medie spre mică (nr 10). Coaceți la cuptor până devin puțin aurii la suprafață. Desprindeți foile cu ajutorul unui cuțit și lăsați-le să se răcească pe un grătar. Spălați tava și procedați la fel și cu celelalte foi (trebuie să obțineți 7 foi). Alegeți pe cea mai frumoasă dintre ele pentru a o glazura cu caramel…
3. Pregătiți o bucată de hârtie de copt, pe care o ungeți cu ulei. Asezați foaia aleasă pe hârtia de copt și tăiați-o în bucăți egale (nu vă stresați dacă nu vă ies chiar perfecte, marginile care rămân sunt bune pentru degustat 🙂 ). Formați cu bucățile tăiate din nou pătratul de 24×24 cm. Pentru caramel, topiți zahărul până capătă o culoare frumoasă (culoarea mierii) și adăugați untul. Stingeți cu zeamă de lămâie și turnați fierbinte peste prăjitură. Ungeți cu un cuțit cu ulei și tăiați din nou pe tăieturile anterioare prăjitura. Lăsați să se răcească puțin și repetați procedeul ungând cuțitul cu ulei după fiecare tăietură…
4. Asamblați foile ungându-le pe fiecare cu cremă, într-un strat subtire (aveți grijă să vă rămână puțină cremă și pentru finisajul marginilor). Deasupra, așezați bucățile de foaie glazurată. Caramelizați zahărul și adăugați bucățile de nucă. Răsturnați crocantul de nucă pe o foaie de copt, unsă cu ulei, și lăsați-l să se răcească complet. Retușați marginile prăjiturii cu restul de cremă și presărați-le cu crocantul de nucă, dat prin robot. Se lasă să stea puțin la frigider și se servește porționată pe liniile deja tăiate…
Să o savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de pe blogul 3SistersCooking