Acasă Desert Cozonac cu smântână, nucă și cacao – cozonac mai bun ca ăsta nu găsești niciunde

Cozonac cu smântână, nucă și cacao – cozonac mai bun ca ăsta nu găsești niciunde

0
Cozonac cu smântână, nucă și cacao – cozonac mai bun ca ăsta nu găsești niciunde

Acest cozonac cu smantana, nuca si cacao este absolut delicios si insenineaza zilele de iarna cu gustul lui usor aromat.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kilogram de faina
  • 7 gălbenușuri
  • coaja de la 1 lamaie
  • coaja de la 1 portocala
  • 250 grame de zahăr
  • 300ml lapte cald
  • 50 grame de unt moale
  • 50 ml ulei
  • 45 grame de drojdie proaspata
  • 200 grame de smântâna
  • 1 lingura esenta de vanilir
  • 1 lingurița de sare

Ingrediente pentru crema:

  • 7 albușuri
  • 400 grame de de nuca măcinată
  • 150 grame de de zahăr
  • 2 linguri cacao
  • 1 esența de rom.

Mod de preparare al aluatului

Aluatul se face rapid si printr-un procedeu simplu. Prima data se cerne faina si pregateste maiaua.

Separat in alt vas se pune drojdia cu 1 lingurita de zahar  si se adauga 4 linguri de lapte calduț, 1 lingura faina amestecand energic. Apoi  lasati la cald sa isi dubleze volumul. Dupa aceea turnati totul peste faina, adaugati gălbenușurile de ou, lamaia, portocala si laptele caldut in care dizolvati zaharul si puneti si vanilia.

Apoi adagati si smantana,untul si uleiul si  framantati bine aproximativ  25 de minute.

Pentru a scoate aerul din aluat este recomandat sa il trantiti  de masa de vreo 5 ori. Lasati-l  la dospit timp de 1 ora.

Mod de preparare crema:

Bateti bine albusurile impreuna cu zaharul pana ce are consitenta unei bezea,apoi adaugati nuca, romul și cacaua.

Apoi impartiit aluatul in patru parti egale, intindeti cu sucitorul, puneti crema la mijloc si intindeti frumos.Pentru un aspect placut  impletiti-l si  lasati-l  la crescut in tava pentru o ora.

Nu uitati ca inainte sa dati cozonacii la cuptor trebuie sa ii ungeti cu galbenus de ou. Daca vreti puteti  presara deasupra semințe de mac si nuci maruntite.

Preincalziti cuptorul la 150 de grade, si lasati cozonacii la copt timp de o ora apoi verificati-i. In cazul in care  incep sa se inegreasca  deasupra de la caldura puneti peste ei o hartie de copt dar important este sa reglati bine cuptorul, altfel riscati sa nu fie copt in interior.

Spor la treaba si nu uitati ca un cozonac bun merita sa fie consumat alaturi de familie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.