Prăjitura cu semințe de mac este una dintre preferatele mele, de aceea nu lipsește niciodată de pe masă atunci când sărbătoresc un eveniment important. Îți recomand să o încerci și tu pentru că este ușor de preparat și are un gust deosebit.
Ingrediente pentru blat:
- 9 albușuri, 200 gr zahăr pudră
- 3 linguri pline de făină
- 200 gr semințe de mac
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 plic praf de copt, coaja rasă de la o lămâie
Ingrediente pentru cremă:
- 9 gălbenușuri, 2 plicuri zahăr vanilat
- 150 gr zahăr, 5 linguri făină
- 500 ml lapte
- 150 gr unt
Ingrediente pentru glazură:
- 200 gr ciocolată
- 6 linguri ulei
Mod de preparare:
Mai întâi, pregătim blatul și începem prin a bate albușurile spumă. Adăugăm treptat zahărul și zahărul vanilat și amestecăm bine până obținem o spumă tare și lucioasă. Adăugăm făina amestecată cu praful de copt și amestecăm cu o spatulă.
La final, adăugăm semințele de mac și coaja rasă de lămâie și amestecăm pentru a combina ingredientele.Turnăm o treime din aluatul obținut într-o tavă dreptunghiulară (dimensiuni de 24 x 37 cm) tapetată cu hârtie de copt. Coacem aluatul în cuptorul preîncălzit la 160 grade timp de aproximativ 10-15 minute.La aceeași temperatură coacem și celelalte două blaturi, din aluatul rămas. La final, trebuie să obținem 3 blaturi egale.
Pentru a prepara crema, batem gălbenușurile cu zahărul și zahărul vanilat. Adăugăm 100 ml lapte și făină și combinăm ingredientele. Punem restul de lapte la fiert și așteptăm să fiarbă.
Gătim gălbenușurile la foc mediu până obținem un amestec gros. Lăsăm crema de gălbenușuri să se răcească, apoi adăugăm untul tăiat în felii și amestecă, astfel încât să obținem o cremă fină.Pentru a pregăti glazura, rupem ciocolata în bucățele, turnăm uleiul peste ea și o topim la bain-marie, apoi o lăsăm să se răcească puțin.
Punem primul blat pe o tavă și-l acoperim cu jumătate din crema de gălbenușuri. Adăugăm cel de-al doilea blat și întindem deasupra crema rămasă. Adăugăm apoi ultimul blat peste care turnăm glazura de ciocolată.Punem prăjitura la frigider peste noapte. Înainte de a o tăia, o lăsăm timp de cel puțin 15 minute la temperatura camerei, pentru a nu crăpa glazura. Poftă bună și spor la gătit!