Tort delicios și fraged, din clătite, pregătit surprinzător de repede și ușor – Cușma lui Guguță – Un delicios și frumos tort pentru ceai sau cafea… Veți întâlni în acest desert o combinație armonioasă de vișine și cremă de smântână… Dacă nu vă plac vișinele, le puteți înlocui cu orice alte fructe, de exemplu cu fructe de pădure…
Vom găti o astfel de frumusețe de tort fără coacere – se prepară în tigaie, fiind o opțiune excelentă pentru un tort rapid… Sunt șanse destul de mari să devină tortul dvs. preparat… Și… de ce nu… și al familiei / prietenilor…
Ingrediente:
- 400 grame de vișine conservate (fără sâmburi)
- 150 grame de zahăr
- 2 ouă
- 270 grame de făină
- 600 ml de lapte
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 500 ml de smântână, cu un conținut de grăsime de cel puțin 20%
- 40 de grame de ciocolată neagră
- 1/2 de linguriță de zahăr
- 1/2 de linguriță de sare
Mod de preparare:
Pentru început, preparăm aluatul și coacem clătitele… Într-un bol adânc, bateți 2 ouă, adăugați o jumătate de linguriță de sare și zahărul și bateți cu un tel sau folosind un mixer. Se toarnă 150 ml de lapte cald (cu orice conținut de grăsime) și se amestecă totul folosind un mixer… Se adaugă toată făina, cernută, și se amestecă bine până se omogenizeză.
În aluatul rezultat se toarnă laptele cald rămas și se amestecă cu un mixer până se omogenizeză din nou.
Aluatul trebuie neapărat lăsat deoparte, aproximativ 15-20 de minute. După acest timp, se toarnă în aluat uleiul de floarea-soarelui.
Ne îndreptăm spre aragaz și coacem clătitele 🙂
Tapetăm tigaia foarte bine încazită cu ulei și turnăm aluatul pentru prima clătită.
Se prăjește la foc mic, pe ambele părți, până se rumenește uniform.
Toate celelalte clătite sunt prăjite în tigaia uscată, nu mai trebuie să o ungeți cu ulei.
Punem clătite terminate una peste alta, pe o farfurie.
Pentru a forma un tort, aveți nevoie de 21 de clătite.
După ce toate clătite sunt gata, începem prepararea cremei.
Într-un castron adânc, puneți smântâna și adăugați 150 de grame de zahăr. Amestecați totul folosind un tel, până la omogenizare.
Începem să asamblăm tortul.
Pe fiecare clătită, aranjați pe o parte un rând de vișine conservate (fără sâmburi). Rulați în formă de pai.
Un sfat… dacă faceți un tort cu vișine congelate, mai întâi dezghețați-le la temperatura camerei. Transferați-le apoi într-o cratiță, adăugați o jumătate de pahar de zahăr și fierbeți timp de 1 minut. Începeți formarea tortului după ce vișinile s-au răcit.
Aranjăm clătitele rulate pe platoul pe care le vom servi.
Primul rând îl formăm din 6 clătite cu umplutură de vișine, pe care le tapetăm cu crema de smântână. Pe fiecare rând următor, punem cu câte o clătită mai puțin – procedăm așa pentru a obține o piramidă… Fiecare rând trebuie acoperit cu cremă. Cu restul de cremă rămas acoperim întregul tort pe deasupra.
Decorăm desertul cu ciocolată neagră rasă și îl lăsăm să se frăgezească 2 ore la frigider.
După cele 2 ore, desertul nostru este gata!
Să îl savurați cu drag – Poftă bună!