Varza murata este preferata mea. In fiecare an pregatesc cateva borcane mari de varza murata pentru iarna. Folosesc reteta mamei mele pentru ca mi se pare cea mai simpla si cea mai gustoasa. Iti recomand sa o incerci si tu! Nu ai cum sa dai gres!
Ingrediente necesare:
- 20 kg varza
- 500 gr sare grunjoasa, 250 gr ceapa
- Seminte de marar (optional)
- 1 plic chimen
Mod de preparare:
Pentru inceput dam varza printr-o razatoare sau o tocam marunt. Curatam apoi ceapa si o taiem marunt.
Pregatim apoi cele mai mari borcane pe care le avem. Punem intr-un vas varza tocata, ceapa, sare, chimen si seminte de marar. Amestecam bine.
Presam apoi cu mainile pana cand varza elibereaza o cantitate suficienta de lichid. Amestecam ocazional.
Punem apoi varza in borcanele spalate anterior. Lasam totusi o distanta de 5 cm intre gura borcanului si varza. Punem capacele borcanelor, dar nu le strangem foarte tare.
Asezam borcanele intr-o camera calda si lasam varza sa fermenteze aproximativ 5-6 saptamani.
Dupa ce varza a fermentat, infiletam bine caapcele si ducem borcanele intr-un loc rece si intunecat. Astfel, varza va putea fi consumata o perioada lunga de timp.
Folosind aceasta reteta vei avea varza pana anul urmator, cand vei pune un nou lot de varza la murat. Reteta fiind foarte simpla, poate fi pregatita de orice gospodina. Nu ai nevoie de abilitati speciale pentru a pune varza la murat.
Poti manca varza murata cu mai multe feluri de mancare. Este absolut delicioasa. Pofta buna alaturi de cei dragi si spor la gatit!