Reteta pentru acesti biscuiti acrisori, taman buni pentru un Craciun dulce, este una foarte usoara si necesita destul de putin timp si ingrediente.
Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 250 gr faina
- 1 lingurita de praf de copt (se schimba un pic consistenta aluatului, nu e insa musai sa folositi! eu fac in special fara.)
- 125 gr zahar
- 1 varf de cutit de sare
- coaja rasa de la 3-4 lamai cu coaja netratata (sau 2, daca ii vreti mai putin aromati)
- 125 gr unt la temperatura camerei
- 1 ou
- coaja de lamaie confiata pentru decor
- niste faina in plus pentru planseta de lucru si sucitor
- optional: daca vreti glazura (noi nu) aveti nevoie de sucul a doua lamai si de 100 gr de zahar pudra.
Cum preparam acesti biscuiti dulci acrisori?
Amestecam faina cernuta cu praful de copt (daca il folosim), adaugam zaharul, sarea, coaja de lamaie rasa, oul si untul taiat bucatele. Incepem sa le amestecam si sa le framantam pana obtinem un aluat moale, nelipicios. Daca aluatul este inca lipicios, mai adaugati faina putin cate putin, de obicei o jumatate de lingura sau o lingura ajunge.
Formati o bila de aluat pe care o inveliti in folie transparenta si o lasati in frigider 1-2 ore.
Preincalziti cuptorul la 180 de grade (din nou, atentie la cuptor, ca nu prea sunt doua la fel ). Puneti hartie de copt intr-o tava intinsa.
Eu impart de obicei aluatul in patru si lucrez fiecare sfert pe rand, in timp ce restul aluatului sta inca in frigder. Daca se inmoaie e greu de lucrat.
Intindeti o foaie de vreo 3-4 mm grosime si decupati biscuitii in forma dorita. Puneti-i in tava la o distanta cam de 1 cm unul de celalalt. Coaceti in jur de 10 minute, pana cand sunt rumeniti dupa cum va place.
Daca ii doriti cu glazura, amestecati zaharul pudra cu zeama de lamaie si ungeti biscuitii cat inca sunt calzi. Coaja de lamaie confiata o puteti adauga apoi peste glazura, ori, daca ii vreti fara glazura, puteti pune aceasta coaja inainte de a-i baga la cuptor.
Pofta buna sa aveti!