Acest preparat îl fac o data si il folosesc pana la urmatoarea recolta! Preparatul meu universal de sfeclă pentru iarnă! „De ce să-l pregătim? Se vinde in magazine tot timpul anului” este unul dintre comentariile la o reteta asemanatoare.
Vă spun de ce fac un astfel de preparat: este foarte convenabil să aveți un borcan cu astfel de sfeclă în casa deoarece deschideti un borcan si gata.
Rețeta este ideală pentru sfecla mică și sfecla cu mici imperfectiuni si cu care nu aveti ce face.
Borcanele pot fi depozitate la temperatura camerei, ceea ce este, de asemenea, foarte convenabil dacă nu există pivnita sau spațiu suplimentar în frigider. Și, în plus, iarna sfecla nu este deloc la fel ca acum în sezon, nici suculentă, nici aromata.
Ingrediente:
Sfeclă – câte pot încăpea în borcane
Marinada pentru 1 litru de apa:
- Apa rece fiarta – 1 l
- sare – 30 g
- zahăr – 100 g
- Otet 9% – 60 ml
Mod de preparare:
1. Acoperiți sfecla cu apă și fierbeți din momentul fierberii exact 40 de minute. Apoi scurgeți apa, răciți complet și curățați.
2. Tăiați sfecla în bucăți, lăsați-le pe cele mici așa cum sunt și puneți-le în borcane uscate și curate.
3. Se toarnă zahărul, sarea în apă fiartă răcită, se toarnă oțet 9% și se amestecă bine până se dizolvă complet.
4. Umpleți borcanele până sus și acoperiți cu capace.
Asezam un prosop pe fundul cratitei, punem borcanele, umplem cu apa (lasam cam de 3 degete gol pana la capac), punem pe foc si sterilizam din momentul fierberii timp de 20-25 de minute (in functie de volumul borcanelor).
După sterilizare, întoarceți borcanele și lăsați să se răcească complet. Nu este nevoie să infasurati in patura. Păstrez o astfel de sfeclă în dulap, la temperatura camerei. Se păstrează bine chiar și pentru mai mult de un an!
Adaug sfecla la borș, vinegrete, hering sau pur si simplu ca aperitiv, cu usturoi. Pofta buna!