Am pregătit o pastă de gogoșari cu intenția de a o pune în cămară pentru iarnă, dar am mâncat deja câteva borcane. Cu greu mă abțin să păstrez pasta de gogoșari pentru iarnă. Este atât de delicioasă!
Ingrediente:
- 5 kg ardei gras
- 1 căpățână de usturoi, 5 linguri ulei
- 2 lingurițe ierburi de Provence
- 2 frunze de dafin, 4 boabe de ienibahar
- 4 lingurițe zahăr
- Sare, după gust
Mod de preparare:
Spălăm bine ardeii, îi lăsăm se se usuce, apoi îi punem într-o tavă de copt și-i coacem la o temperatură de 200 de grade până se înmoaie și pot fi curățați. După ce ardeii s-au copt, îndepărtăm cu grijă coaja.
Decojim usturoiul și îl tăiem în cubulețe. Punem 5 linguri de ulei într-o oală și așteptăm să se încălzească, apoi adăugăm usturoiul și îl prăjim puțin. Adăugăm ardeii peste usturoi și-i gătim timp de aproximativ 30 de minute, amestecând frecvent.
În timp ce ardeii sunt pe foc, adăugăm și frunzele de dafin, boabele de ienibahar, ierburile de Provence, zahărul și sarea. La final, luăm oala de pe foc, scoatel frunzele de dafin și boabele de ienibahar și pasăm ardeii cu un mixer vertical până obținem un amestec omogen.
Punem din nou pasta de ardei pe aragaz, până ajunge în punctul de fierbere și, dacă mai este necesar, adăugăm sare. Lăsăm pasta de ardei să se răcească ușor timp de aproximativ 10 minute, apoi o turnăm în bocane. Închidem bine capacele, apoi întoarcem borcanele cu susul în jos le acoperim cu un prosop gros și le lăsăm să se răcească complet.
După ce borcanele cu ardei s-au răcit, le mutăm într-un loc întunecat și rece, de preferat în pivniță sau în cămară. Poftă bună!
Din cantitățile date vom obține 4 borcane de 200 ml.