Particularitatea acestei pâini este că piureul de cartofi se adaugă în aluat. O astfel de pâine nu rămâne învechită, are o crustă subțire, un miez umed și un gust plăcut de cartofi copți. Pâinea de casă vă va încânta cu gustul, aroma și vă va încălzi sufletul.
Ingrediente:
- 500 g de făină
- 250 g piure de cartofi
- 100 ml lapte
- 100 ml apă
- 18 g drojdie presată (sau 6 g uscată)
- 12 g sare
Preparare:
Aluat – În primul rând, trebuie să pregătiți piure de cartofi. Am nevoie de 250 g de piure gata preparat, din 350 g de cartofi cruzi. Cartofii trebuie fierti, curatati si dati printr-o sita dupa care piureul se lasa la racit.
Puteți folosi și piure gata făcut, care a rămas, de exemplu, de la cină. Turnam lapte si apa in vasul pentru framantarea aluatului. Dizolvați drojdia în acest lichid. Adaug 250 g de piure de cartofi – ar trebui sa fie rece (la temperatura camerei) dar se poate folosi si daca este putin caldut.
Punem sare si faina. Framant aluatul.
La prima vedere, va părea că este prea multă făină. Dar aluatul de cartofi trebuie să fie consistent, deoarece piureul va da umezeală aluatului în timpul frământării.
Framant aluatul timp de 20 de minute, ulterior devine mai moale. Ca orice aluat de drojdie, se poate framanta in mixer planetar, apoi timp de 7-10 minute.
Aluatul finit este elastic, neted, poate chiar puțin lipicios. L-am pus intr-un vas uns cu ulei. Se acopera, se lasa la dospit 1 ora si 15 minute.
După 30 de minute de la începutul dospirii, aluatul trebuie impaturit. Am pus aluatul finit pe o masa presarata cu faina. Strâng aluatul în centru, îl acopar cu un bol și îl las să se odihnească 10 minute.
Acum formez o paine rotunda, sau ovala, după dorință. Adun marginile si le presez cu grija in centru.
Întorc painea cu partea mai frumoasă in sus si o pun pe hartie de copt.
Cu ajutorul hârtiei, transfer painea într-un coș rotund sau vas, care va menține forma acesteia in timpul coacerii. Acopăr cu un prosop si las la crescut pentru 15 minute..
* Pâinea poate fi coaptă in orice fel de tava.
Pentru a coace pâinea, folosesc un ceaun de fontă, sau o tigaie care poate fi pusă la cuptor. Cu un volum de 5 l. În interiorul ceaunului se creează cantitatea maximă de abur în timpul coacerii, iar pâinea creste și se „deschide„ bine, iar crusta va fi subțire.
Cu 30 de minute înainte de a coace pâinea, porniți cuptorul să se încălzească până la 230°C. Am bagat ceaunul la cuptor cu tot cu capac, sa se incinga.
Când painea creste, fac tăieturi cu o lamă, astfel încât pâinea să se deschidă cât mai mult în timpul coacerii. Taieturile se fac usor, deoarece aluatul s-a uscat putin deasupra (pentru ca a fost acoperit cu un prosop, nu cu folie).
Cu ajutorul hârtiei, transfer cu grija painea în ceaunul fierbinte. Acopar cu un capac. O pun la cuptor si il coc la 230°C timp de 30 de minute. Scot capacul, reduc temperatura la 200°C și mai coc încă 15 … 20 de minute, pana se rumeneste frumos.
Cu ajutorul hârtiei, transfer pâinea pe grătar și las la răcit. Asigurați-vă că o încercați! Pofta buna