Aceste chifle cu unt și susan sunt moi, pufoase și au un gust foarte bun. În plus, arată minunat și pot fi servite ca atare, sau alături de diferite feluri de mâncare.
Ingrediente:
- 2 pahare lapte cald, 1 pahar apă caldă
- 1 albuș de ou, 2 linguri zahăr
- 1.5 linguri drojdie, 1 lingură unt
- 1 pahar ulei
- Aproximativ 6.5 pahare făină, un praf de sare
În plus:
- Semințe de susan
- 1 gălbenuș de ou, 1 lingură ulei
Mod de preparare:
Pune laptele, zahărul și drojdia într-un bol, apoi acoperă vasul și așteaptă 15 minute. Adaugă apa, uleiul, albușul de ou și untul amestecă bine. Toarnă jumătate din cantitatea de făină și sarea și începe să frămânți aluatul.
Adaugă apoi restul de făină treptat și continuă să frămânți până obții un aluat moale, care nu se lipește de mâini. Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie curat și lasă-l la crescut timp de o oră.
După ce aluatul și-a dublat volumul, transferă-l pe blatul de lucru presărat cu făină și frământă-l din nou timp de 2-3 minute. Rupe bucăți din aluat, de mărimea unei mandarine și modelează-le în forme rotunde. Acoperă aluatul cu o cârpă și lasă-l să se odihnească timp de 15-20 de minute.
Întinde bilele de aluat în foi subțiri și folosește un cuțit pentru a face linii verticale pe jumătate din aluat.Rulează apoi aluatul, începând din partea nu a fost tăiată, după care formează chiflele rotunde.
Așază chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt,acoperă-le cu un prosop curat și lăsă-le să se odihnească timp de 25 de minute.
Bate gălbenușul de ou, adaugă uleiul și unge chiflele cu amestecul obținut. Presară deasupra semințe de susan și bagă tava în cuptor. Coace chiflele timp de 25-30 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 de grade. Poftă bună și spor la gătit!