Multe gospodine nici nu bănuiau asta! Produsele lactate, zahărul și ouăle sunt ingrediente care reprezintă o greșeală critică atunci când faceți aluat de drojdie. Mai ales dacă aluatul va fi umplut cu produse neindulcite – pește, carne, ciuperci, legume, ou etc.
Și este ușor de explicat. Cert este că laptele, zahărul și ouăle dau nuanțe roșiatice produselor de patiserie mult mai repede și, prin urmare, există riscuri ca plăcintele (turtele) să arate gata făcute la exterior, dar să rămână semicrude – mai putin coapte în interior.
Și dacă umplutura plăcintelor este și umedă, de exemplu, carne tocată crudă (nu pre-prăjită), pește sau varză înăbușită, atunci riscul de a obține o plăcintă (turta) prost coptă se dublează sau se triplează. Și principalul este grăsimea, pentru fragilitatea aluatului.
Este mai bine să înlocuiți laptele din aluatul pe baza de drojdie cu apă plată și chiar mai bine cu apa de cartofi (apă în care cartofii au fost fierți pentru orice alt scop).
Aluatul pe baza de apa de cartofi se dovedește întotdeauna a fi foarte gustos, aerisit, iar produsele de copt din el sunt extraordinar de bune. În plus, prepararea unui astfel de aluat nu este deloc mai dificilă decât cu lapte și ouă.
Ingrediente pentru aluatul de drojdie pe baza de apa de cartofi:
- Supa de cartofi (caldă) – 500 ml (apa in care au fiert cartofii);
- Drojdie (uscata) – 11 g;
- zahăr – 2 linguri (puteți face si fără);
- Sare – 0,5 linguriță
- Ulei de floarea soarelui – 3 linguri
- Făină – 700 g (aproximativ). Adică aproximativ 5 pahare. Faina se adauga treptat, fiecare portie se incorporeaza complet.