Checul Zebră este unul dintre acele deserturi care impresionează atât prin aspect, cât și prin gust. Este o rețetă simplă, dar spectaculoasă, ideală pentru momentele în care vrei să pregătești ceva dulce fără prea mult efort. Combinația dintre straturile de aluat alb și cele de cacao creează un model deosebit, asemănător dungilor unei zebre, de unde și numele desertului.
Textura sa pufoasă și aroma delicată îl fac perfect atât pentru micul dejun, alături de un pahar de lapte sau o cafea, cât și ca desert la o masă în familie. În plus, această rețetă nu necesită tehnici complicate de preparare, ceea ce o face potrivită și pentru cei mai puțin experimentați în bucătărie.
Un alt avantaj al acestui chec este că ingredientele sunt simple și la îndemână, iar timpul de preparare este redus. Tot ce trebuie să faci este să mixezi ingredientele, să alternezi straturile de aluat și să coci checul până devine frumos rumenit. Cu un efort minim, vei obține un desert spectaculos, perfect pentru a-i surprinde pe cei dragi.
Ingrediente:
- 3 oua, 200 grame zahar
- 220 grame smantana
- 1 lingurita praf de copt, 220 grame faina
- 40 grame unt, 2-3 linguri cacao
- 1 lingurita zahar vanilinat
Cum se prepară?
Mixeaza ouale cu zaharul. Cand se formeaza o spuma alba, adauga smantana, mixeaza, apoi adauga faina cernuta, vanilia, praful de copt si untul topit.
Omogenizeaza. Imparte compozitia in doua.
Amesteca o parte din compozitie cu cacaua. Unge cu ulei partile laterale ale unei tavi si tapeteaza partea de jos cu hartie de copt.
Toarna 2-3 linguri de aluat alb in tava, apoi 2-3 linguri din aluatul cu cacao si tot asa pana la final.
Baga tava in cuptorul incins la 180 de grade Celsius, pentru 30-40 de minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea.
Vezi și… Rețetă de nuci umplute cu ciocolată
Daca va este dor de gustul copilariei, incercati aceasta reteta… la fel de delicioasa ca altadata.
Ingrediente Pentru aluat:
- 4 oua
- 200 g zahar pudra
- 200 g unt, cca. 800 g faina
- un plic de amoniac
- 2 lingurite esenta de vanilie, un praf de sare
Pentru crema:
- 300 g unt 82% grasime
- 150 g ciocolata 50% cacao, 8 linguri lapte
- 8 linguri zahar pudra, 2 galbenusuri(optional)
- 1/2 sticluta esenta rom, 5 linguri nuca macinata
Cum se prepară?
Cum se prepară aluatul? Mixam ouale cu praful de sare apoi adaugam zaharul mixand in continuare pana acesta se topeste.Adaugam untul moale , amoniacul stins in zeama de lamaie si esenta de vanilie. Mixam bine apoi punem faina treptat si framantam pana obtinem un aluat usor de modelat. Din aluat formam bile pe care le punem in forma bine incinsa si le coacem la foc mic 1-2 minute.
Cum se prepară crema?
Intr-o craticioara punem laptele la incalzit si adaugam ciocolata rupta bucatele.Amestecam pana se topeste ciocolata ,dam craticioara deoparte si lasam la racit.
Mixam untul si adaugam zaharul pudra lingura cu lingura. Adaugam ciocolata topita, galbenusurile pe rand si mixam pana la omogenizare. Aromatizam cu esenta de rom dupa gust.
Cu ajutorul unei spatule incorporam nucile si dam crema la rece pana se intareste putin. Cu aceasta crema umplem “cojile nucilor” apoi le lipim doua cate doua.