Nu am mancat niciodata o paine atat de pufoasa la interior, densa si cu o coaja crocanta si delicioasa, mai ales una facuta la tigaie.
Daca nu aveti posibilitatea de a coace o paine in cuptor, aceasta reteta este cea mai potrivita. Aveti nevoie de cateva ingrediente si de o cratita sau o tigaie putin mai inalta. Reteta este foarte usoara si extrem de gustoasa.
Eu am folosit si niste seminte de in insa le puteti inlocui cu seminte de mac, susan, floarea soarelui sau puteti, pur si simplu, sa le excludeti din reteta, daca nu le aveti in casa sau nu va place painea cu seminte.
Ingrediente pentru painea la tigaie:
- 1 lingurita drojdie uscata (5 grame)
- 1 lingurita zahar (5 grame)
- 1 lingurita sare (5 grame)
- 300 mililitri de apă caldă (1 1/5 căni)
- 450 de grame de făină (2 4/5 căni)
- 40 de grame de seminte de in (3 linguri)
- 45 mililitri ulei de măsline (3 linguri)
Mod de preparare:
Intr-un bol se pune la dizolvat drojdia, zaharul, un praf de sare si apa calduta si se lasa cateva minute.
Peste aceasta se adauga faina cernuta si se amesteca cu o lingura sau cu o spatula, pana cand aluatul incepe sa se omogenizeze. Tot acu se adauga si semintele, daca vreti sa le folositi.
Cand aluatul a devenit omogen, se adauga uleiul de masline si se framanta pentru cateva minute, cu mana.
Pe suprafata de lucru se pune un strop de ulei si se continua framantarea aluatului. Cand este complet omogen, aluatul se intinde (folositi faina pe masa de lucru) cat sa intre in tigaia pe care o veti folosi pentru copt.
Ungeti bine fundul si marginile tigaii cu ulei de masline, puneti aluatul in tigaie si lasati-l la crescut pentru 40 de minute, acoperit cu un capac.
Gatiti painea la foc mic pentru 15-20 de minute. Cand trebuie sa o intoarceti, puneti o foaie de hartie de copt desupra si intoarceti tigaia cu fundul in sus (va folositi si de capac) si puneti-o inapoi in tigaie, cu tot cu hartia de copt.
Se mai coace inca 15-20 de minute. Painea trebuie neaparat sa fie acoperita cu un capac.
Cand este deja coapta, se lasa la racit pe un gratar si mai apoi se serveste. Pofta buna!