Castravetii murati sunt foarte gustosi. Mie imi plac atat de mult, incat ii mananc chiar si goi. De fiecare data cand pun castravetii la murat, folosesc o reteta simpla, pe care ti-o recomand si tie.
Ingrediente:
- Castraveti, 3 frunze de dafin
- 4-5 frunze de coacaz, 6 boabe de piper negru
- 4 catei de usturoi, 3 crengute de marar
- 1 legatura de patrunjel
Ingrediente pentru marinada:
- 1.5 litri apa
- 2 linguri sare grunjoasa, 2 linguri zahar
- 1 lingura esenta de otet
- 60-70 ml vodca
Mod de preparare:
Spalam castravetii in 2-3 ape reci si ii uscam cu prosoape de bucatarie. Pe fundul borcanelor sterilizate punem cateva frunze de dafin, frunze de coacaz, catei de usturoi curatati, boabe de piper negru si patrunjel.
Punem castravetii in borcane, cat mai strans. Deasupra, punem crengutele de marar. Gatim marinada.
Fierbem apa intr-o cratita. Adaugam zaharul, sarea, vodca si esenta de otet. Gatim marinada timp de 2-3 minute. Turnam marinada fierbinte in borcanele cu castraveti. Acoperim borcanele cu capace.
Punem borcanele cu castraveti intr-o cratita mare. Turnam apa in cratita, cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor si punem cratita pe aragaz. Aprindem focul si asteptam sa fiarba apa.
Dupa ce apa incepe sa fiarba, mai lasam cratita pe foc inca 20 de minute. Scoatem borcanele din cratita si infiletam bine capacele. Intoarcem borcanele cu gura in jos si le acoperim cu o patura groasa. Le lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara. Pastram borcanele cu castraveti pentru iarna. Pofta buna si spor la gatit!