Ardeiul gras murat cu usturoi si ulei are un gust foarte bun. Imi place la nebunie sa desfac iarna borcanele cu ardei gras si sa le pun pe masa. Imediat sotul se repede sa scoata ardeii din borcan si sa-i manance.
Ingrediente:
- 2.5 kg ardei gras de diferite culori
- 1.5 litri apa, 200 ml ulei de floarea soarelui
- Usturoi (dupa gust), 220 gr zahar
- 60 gr sare, 170 ml otet 9%
Mod de preparare:
Spalam ardeii, le scoatem samburii si ii clatim bine pe interior. Astfel, ne asiguram ca nu raman seminte lipite de peretii interni.
Gatim marinada. Punem 1.5 litri de apa intr-o cratita, la incalzit. Adaugam sare si zahar. Amestecam pentru a se dizolva sarea si zaharul. Lasam marinada la fiert aproximativ 15 minute, dupa care adaugam ulei de floarea soarelui si otet.
Scufundam ardeii in marinada fierbinte si ii fierbem aproximativ 10 minute. Ii scoatem apoi din marinada cu o lingura cu fante si ii punem in borcane curate de jumatate de litru. Adaugam in borcane, catei de usturoi decojiti si feliati.
Turnam in borcane marinada fierbinte. Acoperim borcanele cu capace si le punem intr-o oala pe fundul careia am pus un prosop de bucatarie sau o carpa curata.
Turnam apa calda in oala si asteptam sa fiarba. Dupa ce a[a incepe sa fiarba, mai lasam oala pe aragaz inca 5 minute. Oprim apoi focul si scoatem borcanele cu ardei din apa.
Infiletam bine capacele si intoarcem borcanele cu gura in jos. Le acoperim cu o patura sau un prosop gros si le lasam sa se raceasca. Dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.