Coada-șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă înrudită cu mușețelul și a fost utilizată încă din antichitate de către oameni din întreaga lume. Tradițional, a fost folosită pentru a reduce inflamațiile (în special în tractul digestiv), pentru tratarea leziunilor pielii și sângerărilor minore, precum și ca sedativ pentru ameliorarea anxietății și insomniei.
În secolul al XVII-lea, această plantă era foarte apreciată. Pe atunci, frunzele sale erau pregătite și consumate în salate. Astăzi, este o plantă culinară și medicinală, dar, din păcate, nu este utilizată suficient.
Rădăcina plantei a fost folosită pentru tratarea naturală a rănilor de-a lungul secolelor. Achileina, prezentă în această plantă, este cunoscută pentru capacitatea sa de a opri sângerarea. Sub formă de pulbere, poate fi aplicată pe rană pentru a opri nu doar sângerarea, dar și pentru a diminua durerea.
În plus, este un antiseptic natural, prevenind astfel infectarea rănilor. De aceea, multe unguente vindecătoare includ coada-șoricelului ca ingredient principal.
Tratament terapeutic al inflamației, anxietății, tulburărilor digestive și sanguine
Ceaiul de coada-șoricelului este folosit în tratamentul terapeutic al inflamației, anxietății, tulburărilor digestive și sanguine, spasmelor musculare, rănilor, răcelilor, gripei, tusei convulsive și astmului bronșic, doar pentru a menționa câteva dintre utilizările medicinale ale acestei plante. Este, de asemenea, un detoxifiant puternic care ajută la îmbunătățirea sănătății sistemului imunitar.
Ceaiul de coada-șoricelului poate fi folosit ca ajutor digestiv eficient, în special pentru cei care suferă de crampe stomacale. Acționează ca un anti-spasmodic, relaxând mușchii stomacului și intestinelor. De asemenea, ajută sistemul digestiv să absoarbă mai multe substanțe nutritive din alimente și se spune că îmbunătățește apetitul.
Acest ceai are capacitatea unică de a ajuta la coagularea sângelui și la tratarea rănilor. Proprietățile sale antibacteriene îl fac util în tratarea rănilor minore. Tensiunea arterială ridicată poate fi reglementată în mod natural.
Un alt beneficiu pentru sănătate este detoxifierea și capacitatea de curățare a sângelui. Acționează ca un diuretic, încurajând transpirația și urinarea, reducând retenția de apă.
Dureri cronice cauzate de artrita reumatoidă
Pentru cei care suferă de dureri cronice cauzate de artrita reumatoidă, ceaiul de coada-șoricelului poate ameliora aceste simptome. Proprietățile sale naturale anti-spasmodice, împreună cu capacitatea sa de a îmbunătăți circulația, pot ajuta la ușurarea durerilor provocate de artrită.
Acest ceai nu este recomandat pentru consumul zilnic. Are proprietăți puternice de curățare și trebuie să faceți pauză de o săptămână după ce îl consumați câteva zile la rând.
Recoltare:
Momentul optim de recoltare a fost stabilit prin studierea variației principiilor active în cursul perioadei de vegetație. Studiul dinamicii uleiului volatil și a azulenelor în funcție de vârsta frunzelor a evidențiat faptul că frunzele tinere sunt cele mai bogate în principii active. Astfel, coada-șoricelului trebuie recoltată la începutul infloririi plantelor, în zile senine și calde, în orele cu insolatie maximă.
Modul de recoltare:
Materia primă vegetală este reprezentată de inflorescențe, care se recoltează la înălțimea de ramificare. În decursul perioadei de vegetație, se pot obține două recolte de herba. Culturile semincere pot fi recoltate din anul al II-lea de vegetație.
Rețeta #1 de ceai:
- Turnați apă clocotită în ceainic și așteptați să se răcească puțin, apoi adăugați câteva frunze uscate de plantă.
- Regula se aplică la majoritatea ceaiurilor de plante – nu este nevoie să se adauge apă clocotită. Este mai bine dacă temperatura este de 95–99 grade. Această metodă va ajuta la dezvăluirea tuturor proprietăților benefice ale ierburilor și va face ca băutura să fie mult mai gustoasă.
Rețeta #2 de ceai :
- Fierbeți puțin planta (10 minute), evitând fierberea puternică; apoi lăsați ceaiul să stea o oră.
- O astfel de variație de ceai va avea un gust bogat și vibrant.
- Notă! Ceaiurile de coada-șoricelului în combinație cu menta, lămâie, fructe de trandafir sau frunze de coacăz sunt foarte gustoase.
Infuzie:
La 1 linguriță de coada-șoricelului și frunză de zmeură se toarnă 200 ml de apă clocot
ită. Se lasă într-un termos 3 ore. Utilizați de 2 ori câte 100 ml. 2. Infuzia reduce febra, elimină formarea de gaze. Nu se recomandă în aciditate ridicată, secreție puternică de bilă.
Pentru copiii de la 6 ani, ingredientele trebuie să fie reduse la jumătate. Cantitatea de apă este de preferință dublată. Se poate îndulci.
Tinctură:
La 700 ml alcool, adăugați 4 lingurițe de piper negru măcinat și 1 lingură de coada-șoricelului. Lăsați într-un loc întunecat și rece timp de 2 săptămâni.
Tinctura ajută la tratarea helmintilor, infecțiilor gastro-intestinale. Nu se consumă mai mult de 1 lingură. Se ia de 3 ori pe zi, în combinație cu alimente bogate în calorii.
Ceai de coada-șoricelului seara:
- Ceaiul este un remediu sigur, care ajută organismului să rămână tânăr și sănătos, timp îndelungat. Ajută la regenerarea rapidă a celulelor, oferindu-vă sănătate din plin.
- La 1 litru de apă rece, adăugați 4 lingurițe frunză de mure, 4 pere uscate, 1 linguriță coada-șoricelului. Se aduce la fierbere, se lasă să se răcească puțin și se îndulcește. Acest ceai sporește imunitatea și curăță tractul digestiv.
Unguent:
- La 100 ml grăsime de porc topită într-un bain-marie, adăugați câte 1 lingură gălbenele, coada-șoricelului, mușețel, sunătoare și 2 lingurițe de aloe vera (praf).
- Indicații pentru utilizarea unguentului – erupții infectioase, ulcerații.
Coada-șoricelului este o plantă cu numeroase beneficii, care a fost folosită de-a lungul secolelor pentru tratarea diverselor afecțiuni. Deși nu este recomandat pentru consumul zilnic, ceaiul și alte preparate din această plantă pot fi utile în ameliorarea simptomelor și promovarea sănătății.