Rucola este o leguma verde cu frunze, folosita in salata, sandvisuri si alte retete reci, precum si in paste si pizza. A fost cultivata ca planta comestibila din cele mai vechi timpuri si folosita ca afrodisiac in Grecia antica – dar astazi stim mai multe despre beneficiile reale pentru sanatate ale rucolei.
Iata doar o serie de motive foarte bune pentru a adauga rucola in urmatoarea salata.
Rucola reduce inflamatia
Legumele crucifere precum rucola pot suprima mediatorii inflamatori din organism. Daca esti unul dintre indivizii care traiesc cu o boala cronica, in special o afectiune cu durere cronica, ar trebui sa intelegi importanta pastrarii inflamatiei sistemice sub control.
Rucola poate ajuta la prevenirea cancerului
Studiile au aratat ca unul dintre compusii majori ai rucolei, erucinul, are un rol important in inhibarea proliferarii celulelor canceroase. Legumele crucifere precum rucoala au fost asociate si inainte cu prevenirea cancerului.
Rucola este bogata in vitamine si minerale
Avand un continut bogat de vitamina A, C si K, dar si minerale precum calciu, fier, potasiu si mangan, rucola este o sursa excelenta de nutrienti vitali, care pot stimula sistemul imunitar si alte functii corporale importante.
Rucola este excelenta pentru oase
Stim ca fierul, calciul si potasiul sunt bune pentru sanatatea oaselor, dar stiai ca vitamina K poate ajuta la reducerea frecventei fracturilor osoase, in special in randul persoanelor cu osteroporoza? Este adevarat – dozele obisnuite de vitamina K, gasite in rucola, pot creste densitatea osoasa.
Rucola este buna pentru ochi
Carotenoizii sunt buni pentru ochi, dar majoritatea oamenilor nu isi dau seama ca acestia se gasesc in mai multe legume, nu doar in morcovi. Rucola este o mare sursa a acestor pigmenti solubili in grasimi, care impiedica degenerarea maculara. Consumul regulat de rucola poate ajuta la prevenirea pierdereii vederii.
Adauga rucola in dieta ta
Cu o aroma puternica, piperata, rucola este deosebit de populara. Incearca sa inlocuiesti salata iceberg cu rucola – nu doar ca rucola are mai multa aroma, dar contine in mod semnificativ mai multe vitamine si minerale.
Incearca o salata de rucola facuta cu rosii si sardine, asezonata cu un sos din ulei de masline si suc de lamaie – este o masa rapida si usoara care iti ofera toate beneficiile rucolei.