irezistibilă de foi subțiri și o cremă fină, pe bază de lapte. Textura aerată a cremei, echilibrată perfect de stratul de frișcă și foile crocante, face din acest desert o adevărată capodoperă culinară. Este o prăjitură ideală pentru orice ocazie specială sau pentru momentele în care vrei să oferi ceva dulce celor dragi.
Preparatul este relativ simplu, dar cu un rezultat spectaculos. Procesul de preparare a cremei este esențial pentru reușita acestui desert, iar aroma intensă de vanilie și stratul generos de frișcă îi conferă un gust unic. Prăjitura Cremeș aduce acel „ceva special” la orice masă festivă sau reuniune de familie.
Ingrediente:
- 1,5 l lapte
- 8 oua
- 300 g zahar
- 4 plicuri zahar vaniliat
- 110 g faina alba
- 100 g amidon alimentar
Alte ingrediente: 1 pachet foi pentru cremes, 400 ml frisca (eu am pus 600)
Cum se prepară?
1. Preparam galbenusurile de albusuri. Intr-o oala mai mare (eu am ales una mai mica si nu mi-a incaput crema a trebuit sa o mut in alta mai incapatoare) punem la foc mic 1 litru de lapte.
2. Galbenusurile le amestecam cu zaharul si zaharul vaniliat intr-un bol pana se omogenizeaza (4-5 minute) apoi adaugam treptat faina, amidonul si restul de lapte rece, adica 500 ml.
3. Amestecam bine si apoi rasturnam compozitia peste laptele din oala care deja trebuie sa fie cald. Acum ochii si oala, nu ne dezlipim de ea si cu telul amestecam pana se ingroasa. Trebuie sa amestecam pana crema este mai groasa ca si o budinca. Fara frica ca nu se taie.
4. Cand s-a ingrosat (o sa observati ca de la un moment dat oricat amestecati nu se mai ingroasa) oprim focul si o lasam deoparte.
5. Batem albusurile spuma tare fara zahar si le adaugam in crema calda amestecand usor cu o spatula ca sa incercam sa pastram volumul. Eu nu am mai razbit cu spatula de lemn si am amestecat si cu telul. Punem o foaie pe platou, o incadram cu o forma metalica (nu-i neaparat necesar, daca lasati crema sa se raceasca putin o sa vedeti ca este suficient de tare si sta singura).
6. Turnam crema si lasam sa se raceasca si apoi punem tava la rece 2-3 ore (eu am lasat afara ca erau cateva grade). Apoi punem frisca deasupra (eu am avut 600ml pentru ca asa ne place „sa se simta”) si peste frisca cealalta foaie pe care am preferat sa o zdrobesc. Deasupra zahar pudra.
7. Taiem cu un cutit bine ascutit.
Poftă bună!