cicoare
publicitate

Cicoarea este o planta ale carei beneficii pentru sanatate sunt oarecum neglijate.

Cicoarea este o planta perena cu o tulpina rigida si flori albastre stralucitoare care apar in perioada iulie-octombrie. Plantele individuale pot atinge o inaltime de pana la un metru. Cicoarea poate fi vazuta pe marginile drumurilor, pe dealuri sau in paduri.

In medicina populara, este utilizata tulpina de cicoare, deoarece contine substante active. Printre aceste substante active se numara polifenolii cu efect antioxidant, inulina cu proprietati probiotice, taninurile si colina.

publicitate

Beneficii pentru sanatate

Cicoarea are efect pozitiv asupra functiei hepatice, promoveaza secretia de bila, accelereaza metabolismul, promoveaza o digestie mai buna si, de asemenea, are efecte antiinflamatorii.

In medicina populara este utilizata si pentru problemele asociate cu tractul urinar – inflamatie si pietre ale vezicii urinare. Poate fi folosita ca tratament pentru o lunga perioada de timp, dar dupa o luna se face o pauza de o saptamana.

Cicoarea este, de asemenea, utilizata in medicina populara sub forma de comprese care ajuta la combaterea durerilor articulare sau a anumitor tipuri de eczeme.

Radacina de cicoare ca inlocuitor al cafelei

Daca decidem sa recoltam radacina, cel mai bun moment este primavara devreme sau toamna, inainte de a da inghetul. Trebuie sa curatam cu grija radacina, apoi sa o taiem in felii subtiri si sa o lasam sa se usuce intr-un loc umbros, bine ventilat.

Florile vor fi apreciate de apicultori

Florile contin o cantitate mare de polen, prin urmare, apicultorii le apreciaza foarte mult.

Sirop de cicoare

Siropul de cicoare este facut din radacina de cicoare si este folosit ca indulcitor. Contine o cantitate mare de fibre benefice si are, de asemenea, un indice glicemic scazut.

Poate fi folosit nu doar ca indulcitor in ceai si bauturi reci, ci si in deserturi, inghetata de casa si produse de patiserie.

Muguri de cicoare

Pe langa gustul lor placut, mugurii de cicoare ofera si unele beneficii pentru sanatate. Acestia contin vitamine, minerale, proteine si inulina. De asemenea, contin putine calorii.

Salata preparata din muguri de cicoare are un efect pozitiv asupra digestiei si stimuleaza apetitul. In plus, mugurii de cicoare au un efect pozitiv asupra intregului tract digestiv.

publicitate