
Tortul cu ganache de ciocolată și suc de portocale este atât de bun, încât toți cei care l-au gustat mi-au cerut rețeta. L-am pregătit chiar săptămâna trecută când am sărbătorit 5 ani de la căsătorie. Toți invitații au fost încântați de gustul delicios al acestui tort.
Ingrediente pentru blat:
- 6 gălbenușuri, 160 gr zahăr
- 1 plic zahăr vanilat, 140 gr unt
- 160 gr ciocolată, 100 gr făină
- 1 plic praf de copt
- 6 albușuri
Ingrediente pentru ganache de ciocolată:
- 200 ml smântână dulce pentru frișcă
- 200 gr ciocolată
În plus:
- 300 gr gem de caise
- Sucul stors din 2 portocale
Mod de preparare:
Topim untul și ciocolata la bain-marie, apoi așteptăm să se răcească. Adăugăm gălbenușurile de ou, zahărul și zahărul vanilat într-un castron și amestecăm bine cu mixerul. Adăugăm ciocolata și untul topit și amestecăm ușor. Amestecăm făina cu praful de copt și o adăugăm în vasul cu gălbenușuri și ciocolată topită.
Amestecăm doar până când se combină ingredientele. Batem albușurile spumă și le adăugăm treptat, în amestecul pregătit anterior. Amestecăm ușor cu un tel. Turnăm amestecul pregătit într-o tavă rotundă cu diametru de 24 cm, tapetată cu hârtie de copt. Dacă nu avem o tavă rotundă, putem folosi un cerc pe care îl punem într-o tavă mare. În acest az, în jurul cercului trebuie să punem și folie de aluminiu.
Coacem blatul în cuptorul preîncălzit la 100 de grade timp de 20 de minute. Creștem temperatura la 150 grade și mai lăsăm blat la copt încă 25 de minute. Mai mărim o dată temperatura, de data aceasta la 180 grade și mai coacem blatul încă 15 minute. Facem testul cu scobitoarea pentru a verifica dacă blatul este copt.
Scoatem blatul din tavă și-l lăsăm să se răcească, apoi îl tăiem în 3 părți egale, astfel încât să obținem 3 blaturi.Însiropăm toate cele 3 blaturi cu sucul de portocale pe care l-am strecurat printr-o strecurătoare.
Adăugăm sucul rămas în gem și așteptăm să fiarbă. Ungem fiecare blat cu gem și le așezăm unul peste altul.
Pentru a pregăti ganache-ul este necesar să punem smântâna lichidă la încălzit, pentru a atinge o temperatură suficient de ridicată încât să topească ciocolata. Turnăm smântâna fierbinte peste ciocolata ruptă în bucățele și amestecăm până se topește complet.
Lăsăm ganache-ul deoparte pentru a se întări puțin apoi îl turnăm îl peste tort. Punem tortul la frigider pentru câteva ore, după care îl putem tăia și servi. Poftă bună și spor la gătit!