Prăjitură cu cremă de vanilie: foarte cremoasă și arată minunat – este un desert delicios și foarte ușor de preparat, merită încercat cu siguranță…
Ingrediente pentru prepararea blatului
- 4 ouă
- 6 linguri făină
- 4 linguri zahăr
- 4 linguri apă
- 1 lingură esență de rom
- 1 linguriță praf de copt
Ingrediente pentru prima cremă:
- 250 ml lapte
- o budincă de vanilie
- 50 g zahăr
- 4 gălbenușuri de ou
- 250 g unt nesărat
- 50 g zahăr pudră
- esență de vanilie
Ingrediente pentru a doua cremă:
- 4 albușuri de ou
- 100 g zahăr
- o lingură zeamă de lămâie
Ingrediente pentru ornat: 50 g ciocolată rasă
Cum se prepară?
Albușurile de ou le amestecăm cu zahărul și batem o spumă tare din ele. Cu grijă adăugăm și gălbenușurile, apoi apa, făina, praful de copt și esența de rom. Punem totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem la 180 de grade, timp de 35 – 40 de minute.
Cât timp se coace blatul, pregătim crema. Praful de budincă, 50 g zahăr și laptele le fierbem într-o oală în mod obișnuit până obținem budinca.
După ce o luăm de pe foc, adăugăm gălbenușurile și cu mișcări energice amestecăm, apoi lăsăm să se răcească.
Frecăm untul cu zahărul pudră, până devine cremos. Încetul cu încetul adăugăm și budinca răcită și amestecăm cu mare grijă, apoi după gust aromatizăm cu esența de vanilie.
Crema o intindem pe blatul răcit, apoi îl punem la frigider. Batem spuma albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa pe care o vom intinde uniform pe toata suprafata prajiturii. Punem uniform peste crema de vanilie și presărăm cu ciocolata rasă.
Punem prăjitura la frigider și lăsăm 1 – 2 ore, apoi putem servi. Va recomandam sa o lasati peste noapte in frigider fiindca blatul se va insiropa de la crema si prajitura va fi cu mult mai buna.
Rețeta Surpriză – Salam de biscuiți
Ingrediente
- 450 g biscuiti
- 110 g unt
- 125 ml lapte
- 2-6 linguri zahar
- 3 linguri cacao
- 60 g rahat
- 50 g nuci
- 5 curmale
- 5 smochine (optional)
- 3 linguri stafide
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
- 1 lingurita esenta de rom
- folie de plastic sau o punga curata
Cum se prepară?
Biscuitii se rup bucatele si se pun intr-un castron. Se face un sos la foc mic din lapte, zahar si cacao. Se lasa cat sa se topeasca zaharul. Cand s-a mai racit (sa nu fie foarte fierbinte) se adauga untul. Acest amestec se poate face si in cuptorul cu microunde. Cantitatea de zahar depinde de cat de dulci sunt biscuitii si rahatul.
La biscuitii „populari” si rahatul romanesc se pot pune toate cele 6 linguri de zahar. Daca folositi biscuiti gen digestive si rahat mult mai dulce chiar si 2 linguri de zahar pot fi arhisuficiente. Puteti pune mai putin zahar, apoi gusta compozitia si daca vi se pare ca mai are nevoie de zahar, puneti zahar pudra. Cand s-a mai racit sosul se adauga esentele. Între timp, tăiați în bucățele (cu cât mai mici cu atât mai bine) rahatul, curmalele și nucile.
In castronul cu biscuiti se pune sosul caldut si se amesteca repede ca sa se incorporeze. Se adauga rahatul, curmalele, nucile, stafidele, smochinele amestecandu-se usor. Daca vi se pare sfaramicioasa compozitia mai incalziti putin lapte si adaugati-l in compozitie.
Se rupe o bucata de folie de 40-50 de cm si se intinde pe masa. Se poate tapeta cu cacao cernuta in prealabil. Se pune ametecul de-a lungul foliei, pe mijloc. Se ruleaza si se da la frigider pana a 2-a zi. Daca pare prea moale nu va speriati. Untul se va intari si veti obtine un salam „inchegat”.
Mult succes și sperăm că veți obține o prăjiturică delicioasă!