Ingrediente pentru foile maro
- 2 ouă medii
- 150 ml lapte rece
- 100 ml ulei
- 150 g zahăr
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 5 g praf de copt
- 550 g făină
- 50 g cacao
- 8 ml esență de rom
- un praf de sare
Ingrediente pentru blatul de pandișpan
- 6 ouă medii
- 150 g zahăr
- 30 g zahăr vanilat
- 50 ml de ulei
- 150 g făină
- un praf sare
- 8 ml esență de lămâie
Ingrediente pentru cremă
- 1 l lapte
- 150 g zahăr
- 30 g zahăr vanilat
- 300 g unt, cu 82% grăsime
- 100 g făină
- 50 g amidon
- 8 ml esență de vanilie
- zeama de la o lămâie
Ingrediente pentru glazură
- 200 g ciocolata amăruie
- 100 ml smântână pentru frișcă
Alte ingrediente: 400 g gem de caise acrișor
Cum se prepară foile maro
Mixează cele două ouă cu un praf de sare, apoi cu zahărul până devin spumoase.
Dizolvă bicarbonatul în zeama de lămâie, iar făina cerne-o împreună cu praful de copt și cacaua.
Peste ouăle mixate, adaugă, pe rând, uleiul, laptele, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și esența.
Omogenizează compoziția după fiecare ingredient adăugat și apoi adaugă treptat amestecul de făină, cacao și praf de copt. Trebuie să obții un aluat nelipicios și ușor ferm.
Acoperă-l cu folie alimentară și îl lăsă-l la odihnit 10-15 minute, la loc răcoros, apoi împarte-l în două părți egale.
Întinde fiecare parte de aluat pe masa înfăinată, în câte o foaie de dimensiunea tăvii.
Pe dosul tăvii, unse cu ulei și presărată cu făină, coace, pe rând, cele două foi, pentru 3-4 minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade.
Cum se prepară blatul de pandișpan
Separă albușurile de gălbenușuri.
Presără puțină sare peste gălbenușuri și freacă-le pentru a li se intensifica culoarea. Ouăle de curte dau un galben mai intens pandișpanului.
Presără puțină sare și peste albușuri și le mixează-le spumă.
Adăugă, treptat, zahărul și puțină zeamă de lămâie și continua să mixezi până obții o bezea fermă.
Zeama de lămâie ajută bezeaua să devină mai fermă.
Pentru a nu se lăsa bezeaua și a rămâne aerată, cu o spatulă de silicon sau de lemn încorporează ușor gălbenușurile cu mișcări ferme, de jos în sus.
Apoi adăugă uleiul, esența și, treptat, făina.
Omogenizează compoziția și întinde-o uniform în tava tapetată cu hârtie de copt, la bază.
Unge pereții laterali ai tăvii cu ulei și presară zahăr pudră pe ei. Zahărul pudră ajută la desprinderea blatului după coacere, fiind mai eficient decât făina.
Coace pandișpanul pentru 35 de minute, la 180 de grade, dar ca să fii sigur de coacerea lui, verifică cu testul cu scobitoarea după cel puțin 30 de minute. Testul presupune să scoți tava la marginea cuptorului, înfige rapid scobitoarea în mijlocul pandișpanului și ridic-o. Aceasta trebuie să iasă curată, dacă pandișpanul este copt. Dacă iese umedă, mai lasă pandișpanul în cuptor 7-8 minute.
Cum se prepară crema
Amestecă într-un vas, făina cu amidonul și le diluează cu puțin lapte rece.
Restul de lapte pune-l la fiert cu un praf de sare și zahărul.
Când laptele atinge punctul de fierbere, adaugă amestecul de făină cu amidon, în fir subțire, amestecând intens în vas. Amestecă continuu în cremă, cu o spatulă, sau un tel în formă de pară, până când crema se îngroașă ca o budincă.
Ridicăm vasul de pe foc, adaugă esența și acoperă crema cu o folie, direct peste ea, pentru a nu prinde crustă, apoi las-o să se răcească.
Scoate untul din frigider cu 10-15 minute înainte de a-l adăuga în cremă ca să nu fie prea tare.
Mixează untul cu zahărul vanilat și adaugă puțin câte puțin din crema rece, omogenizând compoziția de fiecare dată.
Cum se asamblează prăjitura Televizor
Așază în tava curățată, prima foaie maro. Unge-o cu jumătate din gemul de caise și întinde jumătate din cremă peste acesta. De-asupra așază pandișpanul pe care unge-l apoi cu restul de gem, întinde restul de cremă și așază peste aceasta, cealaltă foaie maro.
Acoperă prăjitura cu hârtie de copt, sau folie și așază peste ea o greutate.
Ideal este să ții prăjitura la rece, de pe o zi pe alta, pentru a se hidrata bine foile și a se putea porționa frumos.
Poftă bună!