publicitate

Aceasta prajitura cu mere si seminte de mac este preferata mea. O prepar lunar, dar si atunci cand sarbatoresc un eveniment special. Iti recomand s-o incerci si tu. Reteta este explicata pas cu pas in randurile de mai jos.

Ingrediente pentru aluat:

  • 50 gr faina, 25 gr unt
  • 1 lingurita praf de copt, 5 gr drojdie
  • 100 ml lapte, 2 linguri zahar, 4 linguri zahar pudra
  • 1 pliculet zahar vanilat, 250 ml smantana dulce pentru frisca
  • Gem de caise

Ingrediente pentru umplutura de mere:

  • 1 kg mere
  • Sucul stors de la jumatate de lamaie
  • 3 linguri zahar
publicitate

Ingrediente pentru umplutura de mac:

  • 250 gr seminte de mac macinate
  • 130 gr zahar
  • 100 ml lapte

Ingrediente pentru umplutura de nuca:

  • 250 gr miez de nuca
  • 110 gr zahar
  • 100 ml lapte

In plus:

  • 2 oua (pentru uns)

Mod de preparare:

Mai intai pregatim umpluturile. Incepem cu umplutura de mere. Decojim merele, le taiem in doua si le scotem cotorul. Le dam pe razatoare si le amestecam cu zaharul si sucul de lamaie.

Amestecam semintele de mac cu zaharul. Le adaugam apoi in lapte si le fierbem.

In acelasi mod vom pregati si umplutura de nuca. Amestecam nucile si zaharul, le turnam in lapte si le fierbem. Lasam umpluturile sa se raceasca.

Pregatim aluatul. Dizolvam drojdia in 100 ml lapte. Adaugam 2 linguri de zahar si ametecam. Lasam drojdia deoparte timp de 10-15 minute pentru a creste.

Cernem faina de grau intr-un bol incapator. Adaugam untul, praful de copt, drojdia crescuta, zaharul pudra, zaharul vanilat si smantana dulce pentru frisca. Amestecam bine pentru a se combina ingredientele.

Impartim aluatul obtinut in 4 parti egale. Intindem o bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara si o asezam intr-o tava (25×30 cm) tapetata cu hartie de copt.  Ungem aluatul cu gem si adaugam deasupra umplutura de mac.

Acoperim cu o alta foaie de aluat. Ungem aluatul cu gem si adaugam umplutura de mere. Deasupra punem cea de-a treia foaie de aluat pe care o ungem cu gem si o acoperim cu umplutura de nuca. Adaugam, la final, ultima foaie de aluat.

Ungem ultimul aluat cu ou batut si-l intepam din loc in loc cu o furculita. Lasam prajitura deoparte timp de 30 de minute. Dupa jumatate de ora o bagam in cutproul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 40 de minute.

Lasam prajitura sa se raceasca complet in tava, apoi o taiem in felii si o servim impreuna cu cei dragi. Pofta buna si spor la gatit!

publicitate