Ingrediente:
- 140 g unt
- 60 g untură
- 400 g făină de grâu
- 100 g smântână
- 100 ml lapte
- 2 ouă
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 100 g gem
Mod de preparare:
Untura și untul se pun în congelator pentru o oră și jumătate.
După 1 h 30 min, ingredientele se scot din congelator și se taie în cuburi mici. Acestea se amestecă cu făina, cernută printr-o sită, până ce toate ingrediente sunt încorporate într-un aluat omogen.
Într-un bol separat se amestecă împreună laptele, smântâna, gălbenușurile de ou și zeama de lămâie.
Peste compoziția pe bază de lapte se adaugă aluatul obținut din făină și se frământă viguros până ce se obține un aluat omogen.
Când aluatul este gata, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider timp de o oră.
După o oră, se scoate aluatul din frigider, se așează pe suprafața de lucru, pudrată în prealabil cu puțină făină, și se împarte în 6 părți egale.
Fiecare bucată de aluat se întinde, cu ajutorul sucitorului, în formă de cerc. Fiecare cerc se secționează în 12 triunghiuri egale.
La baza fiecărui tringhi se pune câte o linguriță de gem preferat și se rulează cornulețele.
Se tapetează cu hârtie de copt o tavă încăpătoare, se așează cornulețele în tavă, la câțiva cm unul față de altul, și se dă tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius.
Se lasă la copt pentru aproximativ 20 de minute. Când sunt gata, se scot cornulețele din cuptor și se lasă să se răcească. După ce ajung la temperatura camerei pot fi presărate cu zahăr pudră, fulgi de migdale, nuci măcinate etc.
Să le savurați cu drag!