arbore-de-jad

Această plantă suculentă, numită de fapt Crassula Ovata, este renumită pentru rezistența sa și pentru faptul că necesită puțină îngrijire. Poate părea că trebuie doar să-i găsiți locul potrivit, să o udați din când în când și… atat!

În realitate, însă, nu este întotdeauna atât de simplu să păstrați arborele de jad luxuriant și sănătos. Să vedem care sunt cauzele uneia dintre cele mai frecvente probleme ale sale: frunzele închise la culoare după care urmează USCAREA.

1. Ai udat-o prea mult

Dacă frunzele par închise la negru și chiar puțin moi la atingere, este posibil să fi udat copacul de jad în exces. De fapt, această plantă suculentă nu are nevoie de multă apă.

În lunile de toamnă și iarnă, udarea trebuie să fie aproape complet suspendată, în timp ce în lunile de primăvară și vară trebuie udată mai des, dar întotdeauna fără a exagera. Riscul este acela de a da plantei prea multă apă, de a înmuia solul și de a face treptat să putrezească rădăcinile.

2. Nu l-ai mutat intr-un ghiveci mai mare

Arborele de jad este de obicei cumpărat când este încă destul de mic și vândut în ghivece foarte mici. În timpul lunilor calde, însă, această plantă tinde să crească mult.

La începutul primăverii, cel puțin o dată la doi ani, planta trebuie să fie repotată și plasată într-un ghiveci puțin mai mare. Dacă nu o faceți, rădăcinile ar putea fi strânse în ghiveciul anterior și această situație de suferință se manifestă odată cu întunecarea frunzelor.

3. Ai fertilizat-o prea mult sau prost

Aproape nimeni nu fertilizează această plantă care, prin ea însăși, are o rată de creștere bună și rămâne sănătoasă. Adesea însă, pentru a-i crește dimensiunea într-un timp scurt, se administrează îngrășăminte pe bază de azot. Este important să faceți acest lucru și, într-adevăr, puteți utiliza și alternative naturale de bricolaj (de exemplu, zaț de cafea).

Cu toate acestea, nu ar trebui să exagerați niciodată. Ideal este să urmați instrucțiunile de pe ambalajul produsului, de obicei o dată la trei săptămâni. În plus, este esențial să nu fertilizați niciodată în lunile de toamnă și iarnă, ci doar în lunile calde.

Fertilizarea în perioada greșită sau exagerarea în fertilizare poate determina planta să intre într-o stare de suferință, ale cărei simptome principale sunt tocmai frunzele negre.

4. Paraziții l-au atacat

Dacă țineți pomul de jad afară, în lunile calde este posibil ca unii dăunători enervanți să atace planta pentru a se hrăni cu seva abundentă conținută de frunzele acesteia. Printre cei mai răspândiți dăunători se numără afidele și coșchișa.

Aceasta este o ipoteză mai rară decât cea a altor plante, mai supuse infestărilor, dar totuși posibilă. În aceste cazuri, puteți încerca să scăpați de paraziți prin curățarea frunzelor cu un amestec de

  • săpun de Marsilia (30 grame fulgi)
  • apă (500 ml).

5. Este prea cald

Oricât de rezistent ar fi, până și arborele de jad are o limită! Când temperaturile depășesc 30°C și planta se află în lumina directă a soarelui, poate suferi de căldură excesivă.

În general, în aceste cazuri, marginile frunzelor tind să devină puțin roșii, dar se poate întâmpla și ca acestea să devină negre de parcă ar fi fost puțin arse de prea mult soare. În aceste cazuri, tot ce trebuie să faceți este să mutați planta într-un loc mai umbrit și puțin mai răcoros.

Sper că aceste sugestii vă vor fi utile pentru a păstra arborele de jad sănătos!