Prajitura se pregateste simplu si usor, fiind foarte, foarte gustoasa. Eu am pregatit-o si pentru aniversarea mamei mele iar invitatii au fost foarte incantati.
Fie ca doriti sa numiti acest desert „prajitura” sau „tort” veti fi extrem de incantati. Pentru crema eu am folosit cirese congelate insa voi puteti folosi chiar si cirese proaspete sau visine – nu conteaza. Folositi fructele care va plac cel mai mult. Combinatia aceasta de ciocolata si alune merge foarte bine si cu zmeura.
Pentru coacere veti avea nevoie de o forma rotunda, cu diametrul de 19 cm.
Ingrediente pentru blatul de ciocolată:
- 2 ouă (greutate netă 115 grame)
- Zahar – 200 de grame (10 linguri rase)
- Lapte – 230 ml
- ulei de floarea soarelui – 50 ml (5 linguri)
- unt – 50 gr
- făină de grâu – 200 de grame (10 linguri)
- cacao – 45 de grame (4,5 linguri rase)
- bicarbonat de sodiu – 8 grame (1 lingurita)
- sare – 3 grame (1/2 linguriță)
- oțet 9% – 12 grame (1 lingură)
Ingrediente pentru cremă:
- crema de branza – 300 de grame
- lapte condensat – 150 de grame (5 linguri)
- cacao – 25 de grame (2,5 linguri)
- 100 de grame de ciocolată cu un conținut de cacao de 50%
- 130 de grame de cireșe congelate sau proaspete
Glazură:
- 100 de grame de ciocolată cu un conținut de cacao de 50%
- 50 de ml de lapte
- 50 de grame de unt
- 50 de grame de arahide prajite tocate
Mod de preparare explicat pas cu pas:
Pandișpanul de ciocolată se prepară foarte repede, așa că nu uitați să porniți imediat cuptorul pentru a se încălzi până la 165 de grade.
Cerne 200 de grame sau 10 linguri rase de faina, într-un castron, 45 de grame sau 4,5 linguri de cacao, 200 de grame sau 10 linguri rase de zahar, 3 grame sau 1/2 lingurita de sare, 8 grame sau 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu stins cu otet (puteti inlocui si cu praf de copt dar nu se mai stinge).
Se amestecă până la omogenizare.
Se toarnă 230 de ml de lapte la temperatura camerei, 50 de ml ulei de floarea soarelui, 50 de grame de unt topit si adaugam 2 oua. Se amestecă până la omogenizare.
Coace blatul intr-o forma detasabila cu diametrul de 19 cm. Am acoperit fundul formei cu hartie de copt, laturile formei nu trebuie unse cu nimic. Se toarnă aluatul în formă și se nivelează.
Coacem in cuptorul preincalzit la 165 de grade timp de 60-70 de minute. Blatul meu a fost copt timp de 65 de minute. Timpul de coacere depinde de mărimea formei în care veți coace și de temperatura din cuptor.
Verificăm blatul cu o scobitoar – îl străpungem, dacă iese uscat, fără resturi de aluat umed, atunci blatul este gata.
Scoateți checul din cuptor și lăsați-l să se răcească în formă timp de 15-20 de minute. Apoi, treceți cu grijă un cuțit de-a lungul marginii formei și eliberați-l din matriță.
Transferați checul pe un grătar și lăsați-l să se răcească la temperatura camerei.
Tăiați partea de sus a checului răcit si pastrati-o. Urmatorul pas este sa scobiti checul – pentru a face acest lucru, treceți cu un cuțit în jurul cercului de pandișpan la o distanță de 1,5 cm de margine și scoateți mijlocul cu o lingură.
Lăsând părțile laterale și fundul aproximativ 1,5 cm grosime, așa iese un „coș” din chec.
Hai sa pregatim crema
În rețetă, folosesc ciocolată neagră Schogetten dar puteti folosi orice alt tip de ciocolata.
Topiți 100 de grame de ciocolată neagră cu un conținut de cacao de 50% într-un cuptor cu microunde sau pe baie de abur.
Se amestecă ciocolata până se omogenizează și se pune deoparte.
Se bat 300 de grame de crema de branza pana devine pufoasa. Crema de branza in aceasta reteta poate fi inlocuita cu branza moale, pastoasa.
Adăugați 25 de grame de cacao cernută și 150 de grame de lapte condensat. Se amestecă până la omogenizare, nu este nevoie să mixati. Adăugați 100 de grame de ciocolată topită. Se amestecă până la omogenizare.
Aproximativ 2/3 din miezul checului (dacă il cântăriți pe o cântar),eu am cantarit 200 de grame și am măcinat-o în firimituri.
Se toarnă firimiturile în crema de branza și se amestecă.
Adaugati 130 de grame de cireșe congelate fără sâmburi în crema de ciocolată. Cireșele congelate nu trebuie dezghețate în prealabil. În loc de cireșe congelate, puteți folosi cireșe proaspete fără sâmburi. Se amestecă până la omogenizare. Umplem „coșul” de pandispan cu crema de ciocolată.
Transferăm întreaga crema de ciocolată, nivelând-o uniform. Acoperiți tortul cu blatul tăiat anterior.
Hai sa pregatim glazura de ciocolata. Până la 50 de grame de unt, l-am tăiat în bucăți pentru comoditate. Adăugați 50 de ml de lapte și 100 de grame de ciocolată neagră tocată cu un conținut de cacao de 50%. Topeste totul într-un cuptor cu microunde și amestecă până se omogenizează.
Turnați 50 de grame de arahide prăjite mărunțite în glazura de ciocolată. Se amestecă până la omogenizare. Alunele pot fi înlocuite cu orice nuci doriți. Acoperiți uniform tortul cu glazură
Punem prajitura la frigider sa se inmoaie si sa se stabilizeze, 5-6 ore, eu o las de obicei peste noapte. Scoateți tortul finit din formă și ornati.
Daca vreti, puteti unge partea laterală cu o lingura din crema de ciocolata preparata anterior (inainte de a pune ciresele si firimiturile de blat). Poftă bună!