Eu am decis sa feliez castravetii pentru a-i mura deoarece mi se par mai usor de servit mai ales atunci cand am musafiri. Voi ii puteti taia in 4 (pe lungime) sau ii puteti pune intregi – doar taiat putin din capete sa se mureze bine.
Reteta este una foarte gustoasa, usor de facut si nu trebuie sa ai „experienta” in a pune muraturi. Daca doriti sa nu fie picanti, atunci nu mai adaugati ardeiul iute. Recomand totusi sa pastrati cantitatile pentru restul ingredientelor.
Ingrediente pentru 2 borcane de 720 ml:
- Castraveți – 1,5 kg
- Ceapa – 200 g
- Ardei iute – 1 buc
- Oțet 9% – 250 ml
- zahăr – 300 g
- sare – 50 g
- boabe de mustar – 2 lingurițe
- Coriandru boabe – 1 linguriță
- Boia dulce – 1 linguriță
Mod de preparare:
Spălați bine castraveții, tăiați-i în felii și puneți-i într-o cratiță mai incapatoare. Punem si ceapa taiata julienne si rondele de ardei iute.
Adăugați sare, zahăr, boabe de coriandru, boabe de muștar (uscate) și boia dulce. Se toarnă oțet 9%, se amestecă bine și se lasă 3-4 ore pentru ca castraveții să lase zeama. O lasam la temperatura camerei si nu uitam sa o amestecam de 2-3 ori in acest timp.
Dupa 4 ore se pune cratita pe foc, se aduce la fiert, se fierbe exact 5 minute si se ia de pe foc.
Puneți castraveții în borcane presterilizate, turnați marinata rezultată deasupra, acoperiți cu capace sterilizate, lăsați să se răcească complet și lăsați pentru depozitare.
Puteti testa castravetii dupa aproximativ 2 saptamani. Borcanele se păstrează bine chiar și la temperatura camerei, eu le depozitez în camara. Spor la gatit!