Prajitura Rigo Jancsi – delicios de delicioasă prăjitura asta cu glazură de ciocolată
Ingrediente pentru Blat:
- 4 oua
- 4 linguri zahar
- 2 linguri de ulei
- 2 linguri cacao
- 4 linguri de faina
- 2 lingurite praf de copt.
Ingrediente pentru Crema:
- 450 ml smantana pentru frisca
- 450 grame de ciocolata 50% cacao
- 120 grame de zahar
- 120 grame de unt
- 12 grame de gelatina.
Ingrediente pentru Glazura:
- 200 grame de ciocolata
- 80 ml smantana pentru frisca
- 1 lingura unt
- un praf sare
Sirop: 50 ml apa, zahar dupa gust si putina esenta de rom,se amesteca toate ingredientele pana se topeste zaharul si lasam la rece.
Mod de preparare:
Mod de preparare pentru blat:
Pentru inceput bateti ouale spuma incorporati si zaharul si continuati sa bateti pana ce obtineti o consistenta pufoasa, nu ar trebui sa ia mai mult de 2,3 minute. Apoi adaugati uleiul,cacaua, faina si praful de copt si omogenizati compozitia.
Turnati compozitia intr-o tava cu diametrul de 25/35 cm si nivelati usor suprafata, pentru un aspect placut.
Coaceti blatul in cuptor incins la 160 grade pentru aproximativ un sfert de ora. Pentru ca nu toate cuptoarele coc la fel este indicat sa faceti testul cu scobitoarea dupa 15 minute si eventual mai lasati 5 minte daca mai este nevoie.
Lasati blatul la racit si procedati la fel penru al doilea blat.
Mod de preparare crema
Intr-o oala puneti smantana pentru frisca, pe foc iar cand da in clocot adaugati zaharul si ciocolata rasa sau taiata marunt si luati de foc. Amestecati foarte bine pana se observati ca ciocolata se topeste, apoi adaugati si untul,si continuati sa amestecati energic.
Aceasta crema este deosebit de pufoasa insa trebuie sa aveti rabdare cel putin cateva ore pana ce obtine textura necesara implerii prajiturii. Asadar, trebuie sa o lasati la frigider minim 3 ore sau chiar peste noapte.
Dupa aceea hidratati gelatina in apa rece pentru 10-15 minute,dupa care scurgeti surplusul de apa si o dizolvati la microunde. Trebui sa aveti mare atentie sa nu se incalzeasca foarte tare.
Turnati apoi gelatina peste crema rece si mixati pana ce obtineti o crema pufoasa.
Mod de preparare glazura:
Incalziti smantana pentru frisca la foc mediu pana cand observati ca se apropie sa dea in clocot.
Turnati apoi deasupra ciocolata tocata cat mai marunt si lasati-o deoparte pentru 2 minute.
Apoi amestecati usor compozitia pana ce se omogenizeaza, si incorporati si untul la temperatura camerei.
Ansamblare prajitura:
Si acum a sosit momentul mult asteptat, ansamblarea prajiturii. Insiropati primul blat, intindeti crema apoi insiropati cel de-al 2-lea blat si il puneti deasupra.
Glazurati prajitura si decorati dupa bunul plac, puteti folosi nuca, ciocolata rasa sau chiar bombonele inmiresmate pentru un plus de culoare.