Aceasta reteta de sfecla cu hrean este pregatita in casa mea, in fiecare toamna (si nu numai) deoarece este foarte gustoasa iar cand desfacem un borcan, se termina imediat.
Eu pregatesc mai multe borcane odata pentru ca, recunosc, nu imi place sa „lucrez” cu hreanul. Mama dadea hreanul pe razatoarea speciala dar eu il dau prin robot sau prin masina de tocat carne. Consider ca se pierde prea mult timp daca il dau prin razatoare desi, recunosc, este mai aromat daca este dat prin razatoare.
Ingrediente pentru 4 borcane de 500 ml:
- Hrean – 500 de grame
- Sfecla rosie – 1.5 kg
- Zahăr – 40 de grame
- Sare – 30 de grame
- Oțet 9% – 120 ml
Preparare:
Am folosit hrean proaspat din gradina, pe care l-am spalat foarte bine si l-am curatat dupa care l-am taiat cuburi mai măricele.
Am fiert si sfecla in prealabil si am racit-o, am taiat sfecla roșie în bucăți, astfel încât să fie mai usor de dat prin masina de carne sau prin blender. Sfecla este foarte buna daca o dati pe razatoare.
Hreanul este foarte iute asa ca e bine sa-l dati prin masina afara sau intr-o camera bine ventilata.
Puneti hreanul si sfecla rosie intr-o farfurie adanca, amestecam.
Adaugati sare, zahar si otet la aceasta compozitie si amestecați bine.
Se pune salata in borcane curate și uscate, l-am apasat bine, astfel încât să fie mai puține goluri de aer în borcane și am strans bine capacele. Nu este necesar să sterilizați nimic, dar este necesar să le depozitati la frigider sau intr-un loc rece.
Poate fi păstrat destul de mult timp până în primăvară, așa că nu ezitați să faceți mai mult și să vă bucurați de această delicatesă iarna. Pofta buna!