Printe atatea gemuri, dulceturi, compoturi, muraturi, zacusca nu putea sa lipseasca… Zacusca de fasole uscata e preferata familiei… Fiica mea, studenta in Timisoara, a botezat zacusca “mancarea saracului”… Intotdeauna i-am trimis si zacusca… care zacusca a devenit mancare de rezerva, cand ramanea fara alte bunatati sau chiar fara bani… Eu i-as spune “mancarea studentului sarac”, pentru ca zacusca chiar nu poate sa aiba acest statut, chiar daca toata lumea o face…
Ingrediente:
5 kg ardei kapia
5 kg gogosari
1 kg fasole uscata
1 kg ceapa
500 ml bulion
300-500 ml ulei
sare, foi de dafin, piper boabe
Mod de preparare:
Ardeii kapia si gogosarii se coc si se curata de coaja si de cotoare.
Fasolea se fierbe pe jumatate, in apa cu sare. Ceapa se curata si se taie in patru.
Ardeii, gogosarii si ceapa se macina cu masina de tocat sau cu mixerul. Peste tocatura se adauga fasolea uscata, fiarta pe jumatate si scursa de apa, bulionul, uleiul, sarea, piperul si foile de dafin…
Cine doreste, poate sa macine si fasolea. Noua ne place mai mult cu boabele intregi…
Se pune totul la foc, amestecand in permanenta, sa nu se prinda… Zacusca trebuie sa scada si sa se ingroase putin… E gata cand uleiul se ridica la suprafata…
Se pune fierbinte in borcane sterilizate. Se inchid ermetic borcanele si se pun in pături, pentru o racire lenta, apoi se depoziteaza in camara.
Sa o savurati cu pofta! Pofta buna!
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu