Din toate murăturile, cele asortate sunt cele mai apreciate – De regulă, sunt ultimele pe care le pun și primele care se mănâncă… De aceea, pun întotdeauna o cantitate mai mare…
În mod ideal, murăturile asortate se pun în butoaie de stejar – În lipsa acestora, sunt bune și cele de plastic…
Dacă puneți murăturile în butoaie de stejar, spălați-le și opăriți-le bine… E bine să avem un butoi special pentru murături – Cu cât este mai vechi butoiul, cu atât este mai bun… Dacă are un miros neplăcut, se stinge în el o mână de var, apoi se spală butoiul în mai multe ape… Se freacă cu o perie, apoi se lasă deoparte… Înainte de a pune murăturile, se freacă interiorul butoiului cu usturoi…
Alegem legume proaspete și sănătoase – castraveți, pepeni verzi mici, ardei capia, gogoșari, gogonele, mere, gutui, struguri, țelină, morcovi, varză albă, varză roșie, dovlecei, conopidă, ceapă…
Se spală bine tot zarzavatul, se curăță dacă este cazul și se taie după preferință. Se așează toate în butoi, în proporțiile dorite…
Adăugăm frunze de țelină, mărar uscat, câțiva căței de usturoi și hrean sau frunze de vișin…
Facem o saramură din 10 litri de apă și 500 grame sare, o mână de boabe de piper și o mână de boabe de muștar. Turnăm peste zarzavaturi…
Astupăm bine butoiul și îl lăsăm în cămară… Agităm din când în când butoiul, timp de 7 zile… Astfel, zarzavatul se va amesteca mai bine, iar saramura le va cuprinde pe toate…
Depozităm în cămară, la loc uscat și răcoros…
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord, de la dna. Margareta Cismasiu.