O zi bună tuturor și o dispoziție însorită minunată! Ieri am gătit pentru prima dată aceste pide, toată lumea a fost încântată, au mâncat cu plăcere și mi-au cerut să pregătesc din nou în curând. Dacă nu ați gătit încă, ar trebui neapărat să încercați – este foarte gustos și simplu de preparat.
Vă împărtășesc rețeta!
Ingrediente pentru aluat:
- 300 gr faina (chiar 350 gr – in functie de faina)
- Un praf de sare
- 1 ligurita de zahar
- 200 ml apa
- 8 gr drojdie proaspata
- 2 linguri ulei
Preparare:
Într-un bol, cernem 300 g de făină de calitate superioară, s-ar putea să fie nevoie de mai multă făină în timpul frământării, eu am adăugat încă 50 g, adăugăm 0.5 linguriță de sare, 1 linguriță de zahăr și amestecăm toate ingredientele uscate.
În 200 ml de apă călduță, adăugăm 7-8 g de drojdie proaspătă, amestecăm până se dizolvă drojdia.
În amestecul de făină facem o adâncitură și turnăm amestecul de drojdie, combinăm ușor cu făina, acoperim și lăsăm maiaua să crească timp de 15-20 de minute.
Maiaua a crescut, amestecăm și combinăm cu făina, frământăm aluatul. Făina a absorbit tot lichidul, adăugăm 2 linguri de ulei și încorporăm în aluat.
Aluatul ar trebui să fie moale și ușor lipicios la mâini. Ungem aluatul și bolul cu ulei, acoperim și lăsăm să crească într-un loc călduros timp de 1,5 ore.
Ingrediente pentru umplutura:
- 300 gr cascaval sau mozzarella
- oua
Pregătim umplutura: 300 g de brânză, eu am folosit mozzarella, (în rețetele originale se folosește un tip de branza turcesc) o răzuim pe răzătoarea mare.
Adăugăm 50 ml de lapte pentru a face brânza mai moale, sărăm dacă e necesar și amestecăm.
Aluatul a crescut bine, îl împăturim cu grijă și îl împărțim în două părți.
Întindem aluatul cu grijă sau îl tragem într-un cerc cu diametrul de 30 cm.
Formăm pide. Punem o parte din umplutură pe marginile aluatului, îndoim marginile peste umplutură spre centru și ciupim ”cozile” pentru a forma o barcă. Există și altă metodă de a forma pide, rulăm marginile într-un rulou fără umplutură și punem umplutura doar în mijloc.
Transferăm pide-ul format pe o tavă de copt, ajustăm și punem umplutura în mijloc. Ungem marginile cu ou. Coacem în cuptorul preîncălzit la 220 de grade timp de 10-15 minute.
Pide este gata, îl scoatem din cuptor, facem o adâncitură în centru și adaugam oul. Îl punem din nou în cuptor pentru încă 5-7 minute, astfel încât albușul să se întărească puțin.
Scoatem pide din cuptor. Ungem marginile pide-ului gata cu un cubuleț de unt și punem și un cubuleț de unt în mijloc.
Servim pide-ul fierbinte. Se mănâncă rupând o bucată de aluat și înmuiând-o în gălbenuș cu umplutura de brânză. Foarte gustos.
Pofta buna!