Indiferent cât de mică sau de mare este grădina ta, melcii pot reprezenta o problemă, de aceea este întotdeauna binevenit să cunoști câteva soluții naturale pentru a-i ține departe.
Melcii cu cochilie sau mai ales limacșii, care nu au cochilie, sunt printre cei mai obișnuiți dăunători din grădină. Pentru a scăpa de ei, poți utiliza o gamă variată de produse chimice de sinteză pe care le găsești în farmaciile fito-sanitare sau veterinare.
Acestea sunt eficiente pentru grădinile mari sau pentru zonele cultivate, însă sunt toxice și nu sunt recomandate pentru grădina din jurul casei, unde fiecare își dorește un mediu cât mai curat și sănătos. În plus, o grădină fără utilizarea de chimicale poate fi o zonă deosebit de atractivă pentru melci, iar atacurile lor pot fi extrem de distructive.
Atunci ce trebuie făcut?
În primul rând, trebuie să te concentrezi pe prevenție.
Tunde regulat iarba, îndepărtează zonele unde apa stagnează și evită să aduni grămăjoare de compost în apropierea zonelor cu flori sau legume.
Partea a doua a soluției constă în combaterea melcilor și împiedicarea lor să invadeze întreaga grădină, iar acest lucru poate fi realizat prin construirea unor bariere din materiale aspre, organice sau anorganice. Cele mai eficiente sunt rumegușul, cojile de ouă și de nuci, dar și nisipul.
Poți încadra zona cu flori cu o barieră din nisip sau paie tocate mărunt. Pietrișul mărunt și cu margini ascuțite este, de asemenea, o altă soluție excelentă. Cositul ierbii astfel încât să rămână aspră și ascuțită îi împiedică pe melci să mai circule prin grădină (deși această soluție nu este eficientă în cazul gazonului).
Substanțe cu miros puternic care pot ține melcii departe
Există anumite substanțe cu miros puternic care pot ține melcii departe de flori și culturi.
1 Zațul de cafea
Cele mai eficiente sunt zațul de cafea, scorțișoara și piperul amestecat cu nisip.
2 Ceaiul de ardei iute
Ceaiul de ardei iute este, de asemenea, o soluție bună. Pentru a-l prepara, trebuie să
- fierbi 5-6 ardei iuți tocați
- într-un litru de apă timp de aproximativ 5 minute.
- După ce s-a răcit, se poate pulveriza seara în jurul zonelor care trebuie protejate. Este important să folosești un pulverizator, să acoperi nasul și gura cu o mască, precum și să porți ochelari de protecție.
Este recomandat să aplici aceste tratamente într-o zi fără ploaie și să le repeti din când în când, mai ales în ziua de după ploaie, când melcii sunt mai activi.
3 Cenusa de lemn
În plus, cenușa de lemn, varul stins și un amestec format din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul și menta, sunt alte opțiuni care ar putea îndepărta melcii.
4 Ceaiul concentrat de pelin sau cel de lavandă
De asemenea, se pare că ceaiul concentrat de pelin sau cel de lavandă, ghimbirul și hreanul crude și tocate, împrăștiate printre flori, sunt soluții eficiente.
Trebuie să fii atent la culegerea melcilor după aplicarea tratamentelor și să îi arunci departe de grădină. Toate aceste soluții se pot repeta alternativ, pentru a menține melcii departe de culturile tale.
5 Benzile din cupru
Benzile din cupru sunt o altă măsură preventivă eficientă, acestea fiind plasate în calea melcilor. De asemenea, sârmele din cupru încolăcite în jurul plantelor amenințate pot ajuta la împiedicarea invaziei melcilor.
6 Furnicile, șerpii de grădină, păsările,
Furnicile, șerpii de grădină, păsările, broaștele țestoase de grădină și aricii sunt inamici naturali ai melcilor și pot fi utilizate în mod eficient pentru a-i îndepărta din grădină. De asemenea, păsările sunt un aliat de încredere în lupta împotriva melcilor.
7 Sulfatul de fier
Sulfatul de fier poate fi, de asemenea, folosit ca o soluție pentru a ucide melcii atunci când intră în contact cu soluția. Pentru a-l utiliza, amestecă două lingurițe de sulfat de fier cu doi litri de apă și pulverizează soluția pe plantele afectate.
Cum iti dai seama de ca ai melci șau limacși în grădină?
Acești dăunători încep să atace legumele odată cu venirea primăverii și preferă să se ascundă în locuri umede și întunecoase, cum ar fi solul, frunzele sau pietrele. În general, preferă mediile umede și nu suportă soarele și căldura, de aceea sunt mai activi în zilele ploioase sau pe timpul nopții.
Dacă observi că ceva dăunează legumelor și fructelor din grădina ta, este posibil să fie vorba despre melci și limacși. Aceștia lasă urme de mucus pe unde trec, iar aceste urme pot fi observate cel mai bine dimineața sau seara târziu, pe frunzele plantelor. Dacă vezi astfel de urme, cu siguranță melcii se numără printre dăunătorii din grădina ta.
Există mai multe opțiuni ecologice pentru înlăturarea melcilor și a limacșilor din grădină, cum ar fi capcanele cu bere, cu nisip sau adunarea lor pe timp de noapte, precum și utilizarea de cafea, oțet sau ceai. Cu toate acestea, aceste remedii nu sunt întotdeauna eficiente și pot fi dificil de aplicat în cazul culturilor mari.
O altă opțiune este utilizarea de moluscocide, adică pesticide special concepute pentru a distruge melcii și limacșii. Un tip de moluscocid este cel cu fosfat feric, care atacă sistemul digestiv al dăunătorilor, determinându-i să nu mai mănânce și să moară în câteva zile. Există și moluscocide pe bază de metaldehidă, care acționează rapid și au un grad ridicat de eficacitate, prin deshidratarea melcilor și a limacșilor.
Agrosan B este un exemplu de moluscocid pe bază de metaldehidă, care este destinat pentru a combate limacșii, melcii și limacșii cenușii. Acesta este rezistent la ploi, vânt și descompunere, și poate fi aplicat pe toată perioada primăverii și a verii.
Dacă ai observat prezența melcilor și a limacșilor în grădina ta, este important să acționezi rapid pentru a evita distrugerea culturilor tale. Prin utilizarea moluscocidelor, vei putea să îi elimini eficient pe acești dăunători și să îți protejezi plantele.
Alte metode eficiente pentru combaterea melcilor
O modalitate simplă de a preveni apariția melcilor este de a nu le oferi un mediu propice în grădină. Tunde iarbă, evită acumularea apei și îndepărtează grămezile de compost din apropierea plantelor.
O altă opțiune este să creezi o barieră naturală în jurul grădinii, folosind materiale cu margini aspre, organice sau anorganice. Printre cele mai eficiente se numără rumegușul, cojile de ouă și de nuci și nisipul.
Înconjoară zona cu flori cu o barieră din nisip sau paie tocate fin. Pietrișul mărunt și cu margini aspre este o altă opțiune bună.
Poți așeza un strat de mulci format din resturi vegetale uscate, cum ar fi frunze de roșii, de ferigă și de tataneasa, urzici uscate, ace de molid, resturi de grâu, paie tocate și scoarță mărunțită în jurul plantelor.
Melcii evită aceste tipuri de mulci. Poți realiza bariere naturale în jurul culturilor, prin aplicarea unor straturi de rumeguș.
Un alt mod eficient de a scăpa de melci este prin utilizarea mirosurilor puternice. Printre cele mai eficiente mirosuri se numără cafeaua, scorțișoara, piperul și nisipul.
Ceaiul de ardei iute este, de asemenea, o soluție bună. Poți folosi ardei iute și apă (5-6 ardei iute tocați într-un litru de apă) pentru a face un ceai concentrat. După fierbere, lasă ceaiul să se răcească și pulverizează-l în zona infestată.
Înainte de a folosi sprayul, acoperă-ți gura și nasul cu o mască și ochii cu ochelari de protecție, deoarece poate fi periculos pentru ochi. Ceaiul de pelin sau de lavandă (foarte concentrat), ghimbirul tocat și hreanul împrăștiat în flori, par a fi de asemenea foarte eficiente.
Cenușa de lemn, varul stins și un amestec făcut din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul și menta, îndepărtează melcii. Sulfatul de fier ucide melcii atunci când intră în contact cu soluția. Amestecă două lingurițe de sulfat de fier cu doi litri de apă și pulverizează pe plante.