Pe langa faptul ca au un gust unic, frunzele de vita de vie sunt extrem de benefice pentru organism. Acestea contribuie la normalizarea tractului gastro-intestinal, au proprietati antiinflamatoare si, de asemenea, intaresc sistemul imunitar. Mai jos, vei gasi o reteta simpla de frunze de vita de vie murate in acid citric.
Ingrediente:
- 420 gr frunze de vita de vie, 1 lamaie
- 30 gr zahar, 14 gr sare grunjoasa
- 500 ml apa clocotita, 25 ml acid citric
Mod de preparare:
Spalam frunzele de vita de vie sub un jet de apa rece. Nu aruncam coaja de lamaie, ci o maruntit si o pastram pentru mai tarziu. Lamaia o taiem in felii groase de 5 mm.
Facem pachetele din cate 4 bucati de frunze de vita de vie. Asezam frunzele intr-un borcan sterilizat. Punem feliile de lamaie printre pachetele de frunze de vita de vie. Adaugam in borcan zahar, sare, acid citric si apa clocotita.
Punem pe fundul unei cratite o carpa de bucatarie sau un prosop curat. Adaugam borcanul cu frunze de vita de vie in cratita si turnam apa calda cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanului. Punem cratita pe aragaz si asteptam sa fiarba apa.
Dupa ce incepe sa fiarba, mai lasam cratita pe aragaz, la foc mic, inca 11 minute. Scoatem apoi cu grija borcanul din oala si-l inchidem ermetic. Intoarcem borcanul cu gura in jos, il acoperim cu un prosop sau o patura groasa si-l lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit complet, il depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.